gki

05.
23.
06:00

Szembejött a valóság: májusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is nagyot estek

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi 8 pontos javulás után májusban 5 ponttal csökkent. Ez nagyon jelentős hullámzás, ugyanakkor a májusi érték nagyjából megegyezik az egy évvel korábbival - adták hírül a GKI kutatói.

Szerző(k): Domokos László
05.
12.
10:20

Megmagyarázza a KSH, hogy miért alacsonyabb inflációt, mint amennyit az emberek éreznek

Számos olyan pszichológiai tényező létezik, ami megmagyarázza, miért magasabb az egyén által érzékelt infláció, mint a hivatalosan mért. A hivatalos statisztika ad pontos képet a teljes gazdaságot átlagosan jellemző árváltozásról, nem a szubjektív, egyénileg érzékelt infláció - mutatott rá a hivatal csütörtöki közleményében Quittner Péter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árak osztályvezetője a GKI-nak arra a szerdán közzétett kutatására válaszolva, miszerint a lakosság a dupláját érzékeli a hivatalosan kimutatott inflációnak.

Szerző(k): Szász Péter
05.
11.
06:00

GKI: A kimutatott infláció dupláját érzékeli a lakosság

A hivatalos inflációs adat szerint a fogyasztói árak áprilisban 9,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ehhez képest a GKI Zrt.-nek ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése szerint a lakosság 22 százalékos áremelkedést érzékelt. Igaz, ez utóbbi adat nem tényeken (árfelírás, kérdőív), hanem érzékelésen alapszik (melyeket erősen torzíthatnak a közelmúlt eseményei).

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
03.
06:20

A koronavírus-járvány növelte a kereseti szakadékot

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210,6 ezer forint volt, ez 21 százalékkal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó adat (268,4 ezer forint) - számolt ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. a NAV adatait felhasználva.

Szerző(k): Domokos László