infláció

05.
13.
16:35

Megugrottak az amerikai termelői árak, tovább nő az infláció?

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek áprilisban a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban még inkább megugorhat az infláció. Áprilisban 4,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben, ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb érték.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
13.
15:42

Ha van családi ezüst, az most sokkal többet érhet

Az elmúlt egy évben az ezüst áremelkedése simán lekörözte az aranyét, és a szakértők szerint lehet még tartalék az árfolyamban.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
05.
13.
13:22

Látványosan felpörög a magyar gazdaság a második félévben

A járvány és az infláció határozza meg a 2021-es évet, amit Magyarország minden várakozás szerint jó gazdasági teljesítménnyel zárhat. A CIB Bank legújabb makrogazdasági kitekintője alapján kifejezetten jók a hazai kilátások, többek között a magas átoltottság okán, amivel hamarabb lehetett megkezdeni a nyitást.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
12.
15:58

Elszaladtak az árak, fájhat az amerikai jegybankárok feje

A piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek áprilisban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, mivel az újrainduló gazdaságban a fellendülő kereslet a kínálat korlátaiba ütközött. Ez tovább szíthatja a pénzpiacok félelmeit egy hosszabb időszakra elhúzódó magasabb inflációtól, amely monetáris szigorításhoz vezethet.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
12.
09:46

Kétéves csúcson a német infláció

Elsősorban az energiaárak emelkedése miatt két éve a legmagasabb inflációt mérték idén áprilisban, Németországban.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
11.
16:18

Egy csomó élelmiszer ára emelkedik, ebből még nagy gond lehet

A többi nyersanyaghoz hasonlóan masszívan emelkedett az utóbbi időben a kukorica, a búza és más élelmiszerek világpiaci ára is. Szakértők szerint ez komoly problémákat okozhat hamarosan, elsősorban a feltörekvő országokban.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
05.
11.
13:53

Megugrott, de elmarad a magyartól a cseh infláció

Csehországban áprilisban éves összehasonlításban 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami tavaly szeptember óta a legnagyobb emelkedés – jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal kedden az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
12:34

Magyar infláció: meglehetősen ritkán látni ilyen mértékű gyorsulást

Az elemzői várakozásokat is felülmúló mértékben, 5,1 százalékkal nőttek az árak áprilisban. Májusban a szolgáltatások drágulása, a második félévben pedig a termelői árak begyűrűzése tarthatja magasan az inflációs ütemet.

Szerző(k): Domokos László
05.
11.
11:12

A megugró inflációt ezzel magyarázza az MNB

Idén áprilisban az év/év infláció 5,1 százalék volt, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,1 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. Az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok árnövekedése okozta.

Szerző(k): Domokos László
05.
11.
09:00

Csúnyán elszálltak az árak áprilisban

Múlt hónapban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A dohányáru 20 százalékkal lett drágább. A nyugdíjasok különösen rosszul jártak.

Szerző(k): Rácz Gergő