járvány

07.
31.
08:08

Szakértők attól félnek, az oltatlanok hozhatják el az új veszélyesebb mutációkat

Miközben a delta-változat halálos pusztítást végez az oltatlan közösségekben, újból felhívást intézve a maszkok és a vakcinák kötelezővé tételére, egészségügyi szakértők szerint az oltott emberek körében előforduló ritka "áttörő fertőzések" nem annak a jelei, hogy a vakcinák kudarcot vallanak. Ehelyett inkább arra figyelmeztetnek, hogy az oltástól elzárkózók még a beoltott társaikat is veszélyeztethetik - vélik amerikai szakértők, akik szerint így könnyen új mutációk alakulhatnak ki, amelyek veszélyesebbek lesznek.

Szerző(k): Szabó Dániel
07.
31.
07:49

Már több mint 4,2 millió áldozatott szedett a járvány a világon

A világon 197 324 486 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 207 830 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 196 571 404 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 198 195 volt.

Szerző(k): Szász Péter
07.
30.
17:15

Az amerikaiak 20 százaléka tartozik az egészségügyi ellátása maitt

Egy új kutatás szerint majdnem minden ötödik amerikait behajtók üldöznek orvosi tartozások miatt, és sokkal többel tartoznak, mint korábban gondolták.

Szerző(k): Szabó Dániel
07.
30.
16:52

Koronavírus: bevetették a csodafegyvert a csehek, és bevált

Csehországban még csak a lakosság 40 százaléka kapta meg a koronavírus-oltás mindkét dózisát és a szakemberek versenyt futnak az idővel azért, hogy rávegyék az embereket a vakcinák beadatására, mielőtt lecsap a járvány újabb hulláma. Igyekeznek kiszolgálni a közönséget.

Szerző(k): Barabás Júlia
07.
30.
16:41

Koronavírus: a hadsereget is kivezénylik, szigorú korlátozások Sydney-ben

Több száz katonát vezényeltek ki az utcákra a fertőzéssel sújtott Sydney-ben: akik abban segítenek, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozásokat betartassák. A lakosság körében viszont nő az elégedetlenség a rendkívül fertőző Delta-variáns megfékezését célzó új korlátozások miatt - írja a Reuters.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
07.
30.
16:03

Már a jövő hónap végére eltörölnék a korlátozásokat a magyarok

Nem félnek a magyarok a negyedik hullámtól, ráadásul annyira, hogy négy emberből három enyhítené a még meglevő korlátozásokat is. A felnőtt lakosság negyede szerint semmi nem indokolja már a járványügyi készültséget, ezzel párhuzamosan közel 19 százalék véli úgy, hogy örökre megmaradnak Magyarországon bizonyos korlátozó intézkedések, és a korábbi, koronavírus előtti rend soha nem tér vissza életünkbe - írja kutatásáról az Ipsos.

Szerző(k): Szabó Dániel
07.
30.
15:13

Közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a lélegeztetőkön meggazdagodott cégből

A kormány által 300 milliárd forintból összevásárolt közel 17 ezer lélegeztetőgépből eddig csak 2,5 ezer jutott el a kórházakba. Ez azt is jelenti, hogy a járvány csúcsán, a harmadik hullám alatt sem kellett ennél több. Az egyik lélegeztető-szállító cégnek, a Pannon Cargónak a gépek beüzemelése is sok pénzt hozott - derítette ki a HVG. A cég nyeresége 4900-szorosára nőtt tavaly, a tulajdonosok ki is vettek belőle közel kétmilliárdos osztalékot.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
30.
12:32

Fontos bejelentést tett a Pfizer a harmadik oltásról

A Pfizer koronavírus-vakcinájának hatékonysága a második adag oltóanyag beadását követő négy-hat hónapon belül 83,7 százalékra csökkenhet - idézi a gyógyszeripari konszern vezérigazgatójának bejelentését a MarketWatch. Ez a legújabb vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a vakcina által kiváltott immunitás csökkenhet a vírussal szemben, és a jövőben szükség lehet valamilyen emlékeztető oltásra. Ám vannak még kérdőjelek.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
07.
30.
12:18

Itt a rendelet: elbocsátják az egészségügyi dolgozót, ha nem oltatja be magát

A legkésőbb szeptember elsejéig be kell oltatni magukat a köz- és magánegészségügyi ellátásban dolgozóknak - ez vonatkozik a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában, a betegszállításban és a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozókra is. Aki nem veszi fel az oltást, elbocsátják.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
30.
11:09

A járvány jól megdobta az Amazon negyedéves nyereségét

Az Amazon, a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata a csütörtöki New York-i tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében azt közölte, hogy az adózott eredménye 48 százalékkal, 7 milliárd 778 millió dollárra, részvényenként 15,12 dollárra emelkedett az idei második negyedévben az egy évvel korábbi 5 milliárd 243 millió dollárról, részvényarányosan 10,3 dollárról, részben a koronavírus-járvány miatt megugrott forgalma hatására.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna