jog

05.
27.
13:05

Nagy lépést tett Spanyolország a nemi erőszak komolyabb büntetéséért

Szigorítja a szexuális büntetőjogot Spanyolország: az új törvény szerint a jövőben minden érintett félnek kifejezetten bele kell egyeznie a szexuális együttlétbe, de a törvény újonnan kimondja azt is, hogy a szexuális erőszak nemi erőszaknak minősül.

Szerző(k): Tér Diána
05.
25.
15:56

Azt a technológiát kell már most szabályozni, ami még nem is létezik

A magyar Alkotmánybíróság egy összeurópai fórum létrehozását kezdeményezi, ahol a technológiai fejlesztések szabályozásának jó gyakorlataikat és problémáikat oszthatják meg a különböző országok alapjogokkal foglalkozó testületei. Az új innovációk szabályozása komoly kihívás elé állítják a jogalkotók, már most is olyan technológiák esetében kellene jogi keretrendszereket kitalálni, amelyek hasznosítását még nem ismerjük – többek között ezekről a témákról beszélt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
25.
13:49

Fizethet kártérítést egy mesterséges intelligencia?

Az egészségügyi adatok esetében rengeteg kérdést kell újragondolni a jogban, ha nem akarjuk megállítani az innovációt vagy nem akarjuk, hogy a betegek ellátása lássa ennek kárát. Az ilyen adatoknál már fel kell tenni azt a kérdést, hogy tulajdonnak számítanak, vagy a közjó érdekében inkább hagyni kellene ezek feldolgozását. Többek között ezekre a felvetésekre kereste a választ előadásában Menyhárd Attila, az NKE ITKI kutatóprofesszora.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
25.
12:54

A technológia attól lesz jó vagy rossz, hogy milyen a szabályozás

A technológia nemcsak lehetőségeket kínál, hanem kihívásokat is állít a társadalom elé. A demokratikus jogrendszerek számára nehéz, hogy a személyiségi jogok védelmét és a digitalizációs eszközök fejlődését egyszerre biztosítsák. Miközben figyelni kell arra, hogy ne kivételezett piaci szereplők dönthessenek az életünket meghatározó kérdésekben. Ezek alkotmányjogi, piacszabályozási és adatvédelmi kérdéseket is felvetnek – többek között ezeket a kérdéseket boncolgatta Török Bernát, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének (ITKI) intézetvezetője és Deli Gergely, az egyetem rektora.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
24.
11:45

Változnak a szálláshely-közvetítőket érintő jogszabályok

Június 1-től lép hatályba az az új uniós szabályozás, amelyik többek között az online szálláshely-közvetítőket is korlátozza olyan megállapodások megkötésében, amelyek előírják, hogy például a hotelek kötelezően náluk hirdessék szobáikat a legkedvezőbb áron. A rendelet nemcsak a turisztikai szektort érinti, hiszen általánosan a beszállító és vevő közötti versenykorlátozó megállapodásokat tárgyalja - hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda.

Szerző(k): Szász Péter
05.
23.
10:02

70 milliós jogi tanácsot kért a Nemzeti Koncessziós Iroda

Egyedüli ajánlattevőként a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda nyerte el a Nemzeti Koncessziós Iroda jogi tanácsadásra kiírt, 70 millió forintos keretösszegű közbeszerzését.

Szerző(k): Németh Géza
05.
12.
21:51

Elhunyt az Alkotmánybíróság egyik alapító tagja, Schmidt Péter

Életének 96. évében csütörtökön elhunyt Schmidt Péter egyetemi tanár, volt alkotmánybíró - közölte honlapján az Alkotmánybíróság.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
02.
09:38

Több mint 400-féle, egészségügyi kockázatot is jelentő hamis parfümmel fogtak meg egy horvát autót

Az adóhatóság szakemberei 13 millió forintnyi hamis parfümöt találtak az M7-es autópályán egy autóban.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
01.
12:16

Németország beperelte Olaszországot

Németország bepereli Olaszországot az ENSZ Nemzetközi Bíróságán (IJC), amiért továbbra is lehetővé teszi a második világháborús német háborús bűnök áldozatainak, hogy jóvátételt követeljenek bíróságon - jelentette a hétvégén a német sajtó.

Szerző(k): Tér Diána
04.
29.
10:12

Korrupt NAV-osokat kapcsoltak le, zsebre dolgoztak

Üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személy, köztük négy adóhatósági dolgozóval szemben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

Szerző(k): Tér Diána