jog

05.
09.
19:11

Elővásárlási jog gyakorlása: milyen buktatók lehetnek sok tulajdonos esetén?

Nagyszámú elővásárlásra jogosult esetén az eladó nem köteles őket a tervezett eladásról tájékoztatni. A Kúria nemrégiben arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha egy elővásárlásra jogosult más forrásból értesül a tulajdonostársa eladási szándékról, illetve az eladásról, megfelelő időn belül – a teljesítőképességének igazolása mellett – gyakorolhatja az elővásárlási jogát. Ha az eladó ennek ellenére nem ismeri el a közte és az elővásárlásra jogosult között létrejövő adásvételi szerződés létrejöttét, és azt nem teljesíti, az ugyanúgy az elővásárlási jog megsértésének tekintendő, mint más körülmények között a közlési kötelezettség megsértése.

Szerző(k): Németh Géza
05.
06.
14:12

Az EU-csúcs zárónyilatkozatát már a találkozó előtt módosítani kellett a magyarok és a lengyelek miatt

A hétvégén informális uniós csúcs lesz Portóban, amelynek fő témái között szociális kérdések, a pandémia és az EU-India találkozó előkészületei lesznek. Bár a csúcs még el sem kezdődött, a portói nyilatkozat szövegtervezetével a magyar és lengyel félnek már most aggályai támadtak: szerepelt benne a "gender" szó, amit iziben töröltettek is.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
05.
14:56

Eljárást indított a Fővárosi Kormányhivatal ellenzéki önkormányzatok ellen

Jogellenes, lakosságot érintő díjemelések miatt kilenc budapesti önkormányzattal szemben indított eljárást a Fővárosi Kormányhivatal a szerdai közleménye szerint.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
05.
08:59

"Nézze meg a tévében, fáradtnak néz ki, pihenésre lenne szüksége"

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke elvesztheti a jövő évi választásokat, már amennyiben úgy dönt, hogy a 2022-t követő négy évet pihenéssel akarja tölteni - véli egy neves amerikai szakértő, a magyar közjogi viszonyok jó ismerője.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
02.
20:04

A magyarok alig ismerik, pedig aranyat ér a nálunk is őshonos szarvasgomba

A szarvasgomba a világ egyik legdrágább fűszere és keresett luxusterméke, amely Magyarország több vidékén is őshonos. Korábban nem volt jellemző a használata a magyar konyhában, de a hazai csúcsgasztronómia mára felkarolta. Még mindig kevesen foglalkoznak nálunk a földalatti gombafajok felkutatásával, illetve termesztésével. Ezen ellentmondás okaira kereste a választ a Napi.hu riportjában.

Szerző(k): Kónya Ádám
05.
02.
10:33

Odacsapnak a szlovákok a reklámhívásoknak

Szlovákiában készülhet egy olyan lista, amelyre feliratkozhatnak azok, akik nem kérnek a cégektől érkező reklámhívásokból.

Szerző(k): Csernátony Csaba
04.
29.
14:53

Bővülhetnek a vasúton utazók jogai

Az Európai Parlament a szerdai vitát követően jóváhagyta azt a megállapodást, amelynek értelmében a tagállamok bővítik a vasúton utazók jogait. Ennek köszönhetően az utasok könnyebben választhatnak majd alternatív útvonalat vagy közlekedési eszközt és juthatnak segítséghez a vonatok késése vagy kimaradása esetén. A csökkent mozgásképességűek könnyebben vehetik majd igénybe az akadálymentesített szolgáltatásokat, és a vonaton több hely lesz a kerékpároknak is - derül ki az Európai Parlament közleményéből.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
29.
11:11

Nagyot változik az élet szombattól

A koronavírus elleni küzdelem mellett is több jogszabály változik meg május elsejétől. Így - többek közt - jobban aggódhatnak a szabálytalan gyalogosok, megszűnik a távirat, valamint a fővárosi lakossági kéményseprési feladatok átkerülnek a katasztrófavédelemhez.

Szerző(k): Domokos László
04.
29.
09:42

Elindult a roham a jogosítványokért

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához igazodva múlt hétfőn indította újra vizsgáztatásokat, vizsgálati és utánképzéseket. Az elmúlt tíz napban több mint tízezer közúti vizsgát regisztráltak - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)

Szerző(k): Szász Péter
04.
28.
08:29

A kormány feltételt szabna Brüsszelnek?

A közös uniós hitelfelvételt lehetővé tevő, tavaly decemberben elfogadott uniós jogszabályt ratifikálnia kel a magyar Országgyűlésnek, amit a kormány mintha arra próbálna kihasználni, hogy a jóváhagyás elutasításával fenyegesse az EU-t.

Szerző(k): Komócsin Sándor