kartell

05.
10.
10:44

Babráltak a villanyórákkal - lecsapott a hatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy 10 vállalkozás felosztotta egymás között egy áramszolgáltató egyes, villanyórák cseréjére kiírt közbeszerzési tendereit. A versenyhatóság összesen mintegy 300 millió forintnyi bírságot szabott ki a jogsértésért.

Szerző(k): Csernátony Csaba
04.
23.
15:31

Furcsa tanulsággal szolgál a foci szuper liga ügye

Valójában a modern kapitalizmus tipikus megnyilvánulása volt a vezető európai élvonalbeli futballklubok egy részének kísérlete arra, hogy saját, exkluzív ligát hozzanak létre. A különbség a gazdaság más szegmenseihez képest az, hogy azokban nem vallott kudarcot rejtett kartellezés.

Szerző(k): Komócsin Sándor
03.
30.
15:43

Árampiaci kartellt bírságolt a GVH (frissítve)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen mintegy 130 millió forintos bírságot szabott ki 13 vállalkozásra, amelyek elektromos hálózatok tervezéséhez, kiépítéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó tendereket osztottak fel egymás között - írja az MTI. A GVH később közölte az érintett cégek nevét is.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
03.
16:32

Keményen bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 660 milliós bírságot szabott ki három vállalkozásra, amelyek különleges orvostechnikai eszközökre kiírt társadalombiztosítási tendereket osztottak fel egymás között - közölte a GVH.

Szerző(k): Domokos Erika
02.
17.
18:08

Magánházakban is razziázhat "hajnali rajtütéskor" a versenyhatóság

Szélesebb jogosítványok a hajnali rajtaütések során, lehetővé válik titkos felvételek bizonyítékként történő felhasználása, visszavonható a kötelezettségvállalást jóváhagyó határozat. Az év elejétől számos ponton változott a versenytörvény.

Szerző(k): Molnár Csaba
01.
29.
09:46

Vagyonokat óvott meg kartellbuktatással a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt években áremelkedéssel járó kartelleket számolt fel, vagy ilyen fúziókba avatkozott be, melynek eredményeként több mint 150 milliárd forint maradt a fogyasztók zsebében. A hatóság jelentést adott ki működéséről.

Szerző(k): Rácz Gergő
12.
22.
22:43

Lelepleződött a Facebook és a Google titkos megállapodása

A Facebook és a Google megállapodást kötöttek arról, hogy ha a két cég reklámpiaci együttműködése miatt valaha is trösztellenes vizsgálat indul, információmegosztással segítik egymást és egyeztetnek is a lépéseikről - számolt be a Wall Street Journal (WSJ).

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
12.
18.
15:50

GVH: milliárdos bírsággal sújtják a személyzeti tanácsadókat

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége belső szabályzatában korlátozta a versenyt a tagjai körében, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1 milliárd forintos bírságot szabott ki a jogsértés miatt - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
12.
17.
13:09

Egyre több olyan magatartás került célkeresztbe, amely kartellnek minősülhet

A cégek akár úgy is versenyjogsértés gyanújába keveredhetnek, ha nem is kommunikálnak egymással - állapította meg Horányi Márton, a Baker McKenzie versenyjogi partnere.

Szerző(k): Domokos László
10.
16.
08:42

Visszaélés a cementpiacon? A GVH vizsgálatba kezdett

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

Szerző(k): Domokos László