ksh

05.
26.
09:00

Csökkent a munkanélküliség, egyre többen dolgoznak Magyarországon

Áprilisban 176 ezer fő munkanélkülit regisztrált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék.

Szerző(k): Tér Diána
05.
25.
13:20

Elképesztő drágulás történt a földeken

A mezőgazdasági termelői árak 2022 első negyedévében 34 százalékkal emelkedtek, elsősorban a növényi termékek 38 százalékos drágulása miatt derül ki a KSH adataiból.

Szerző(k): Domokos László
05.
24.
09:00

Megjöttek a friss béradatok, van minek örülni

Idén márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511,4 ezer forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352,2 ezer forint volt - adta hírül a KSH.

Szerző(k): Domokos László
05.
22.
10:14

Több adat is érkezik a jövő héten

A jövő héten érkezik a részletes tájékoztató az államháztartás április végi helyzetéről, és kereseti, valamint foglalkoztatottsági adatokat közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerző(k): Szász Péter
05.
17.
12:55

Elemzők: meglepően erősen rajtol az év, ami még sok nehézséget tartogat

A legtöbb elemzői várakozást felülmúlta az idei első negyedéves GDP-adat, aminek hírére valamelyest a forint is erősödött. Sok a kockázat idén, jelenleg 4-5 százalékos bővülést hozhat 2022.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
17.
09:00

Nagyot ment az ipar és a szolgáltató szektor – megjelent a friss GDP-adat

Kiugró, a legoptimistább várakozásoktól viszont elmaradó bővülést produkált a magyar gazdaság az idei első negyedévben. Jól teljesített minden szektor, leginkább az ipar és a szolgáltatások bizonyultak húzóerőnek. Ha az amerikai módszertant alkalmaznák Magyarországon, 8,6 százalék lenne a növekedés, így valamivel kevesebbel kell beérni.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
15.
14:54

Ez alapján áll vagy bukik a novemberi nyugdíjemelés, minden időst érint

A júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke majd szeptemberben válhat ismertté. De hogyan állapítják meg az emelések mértékét? A nyugdíjasokra vonatkozó infláció méréséről Farkas András nyugdíjszakértő írt összefoglalót.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
13.
09:07

Ellentmondásos adatok érkeztek az építőiparból

2022 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 10,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest 5,7 százalékos a csökkenés a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján. Az első negyedévben az építőipar termelői árai - egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt - 20,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A megkötött új szerződések volumene 30 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
13.
09:03

Az ipar 4,2 százalékkal nőtt a kiigazított adatok szerint

Márciusban az ipari termelés 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt a termelés. A februárinál 0,1 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerző(k): Szász Péter
05.
12.
10:20

Megmagyarázza a KSH, hogy miért alacsonyabb inflációt, mint amennyit az emberek éreznek

Számos olyan pszichológiai tényező létezik, ami megmagyarázza, miért magasabb az egyén által érzékelt infláció, mint a hivatalosan mért. A hivatalos statisztika ad pontos képet a teljes gazdaságot átlagosan jellemző árváltozásról, nem a szubjektív, egyénileg érzékelt infláció - mutatott rá a hivatal csütörtöki közleményében Quittner Péter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árak osztályvezetője a GKI-nak arra a szerdán közzétett kutatására válaszolva, miszerint a lakosság a dupláját érzékeli a hivatalosan kimutatott inflációnak.

Szerző(k): Szász Péter