makrogazdaság

05.
13.
13:22

Látványosan felpörög a magyar gazdaság a második félévben

A járvány és az infláció határozza meg a 2021-es évet, amit Magyarország minden várakozás szerint jó gazdasági teljesítménnyel zárhat. A CIB Bank legújabb makrogazdasági kitekintője alapján kifejezetten jók a hazai kilátások, többek között a magas átoltottság okán, amivel hamarabb lehetett megkezdeni a nyitást.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
12.
09:46

Kétéves csúcson a német infláció

Elsősorban az energiaárak emelkedése miatt két éve a legmagasabb inflációt mérték idén áprilisban, Németországban.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
12.
09:15

Így szerepelt a magyar ipar

Az alacsony bázis miatt két számjegyű bővülés szerepel a bizonyítványban.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
10.
09:53

Nagy feltámadásra számít Varga Mihály

Jövő tavaszra érheti el a járvány előtti gazdasági teljesítményt Magyarország, addig az állam és a költségvetés igyekszik bőkezűen segíteni a vállalatokat és a piaci szereplőket – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter elismerte, hogy a hiány terén vitái vannak a gazdasági kormányzatnak a Költségvetési Tanáccsal, és rendezetlen kérdések vannak a hitelmoratórium ügyében is.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
10.
06:20

Erősebb inflációtűrésre intette az ECB-t a monetáris tanács egyik tagja

A finn jegybank kormányzója szerint az euróövezeti központi banknak (EKB) az amerikai Federal Reserve példáját követve toleránsabban kellene kezelnie az inflációs cél túllépését, különös tekintettel arra, hogy az euróövezeti infláció üteme hosszú évek óta meglehetősen lanyha.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
04.
28.
09:00

Munkanélküliség: 4,5 százalékkal zárult az első negyedév

Miközben éves szinten nőtt, havi összevetésben csökkent a munkanélküliek száma márciusban. Az első negyedévben 4,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

Szerző(k): Csernátony Csaba
04.
26.
22:04

Optimista előrejelzést kapott a magyar gazdaság

A magyar gazdaságban várhatóan előbb kezdődik a kilábalás a koronavírus-járvány okozta sokkból, mint a közép-európai térség többi gazdaságában, és a növekedés üteme jövőre elérheti a 6 százalékot, bár a magyar hazai össztermék (GDP) értéke valószínűleg még 2022-ben is valamelyest elmarad a járvány előtti szinttől - vélik londoni makrogazdasági elemzők.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
25.
07:55

Kamatdöntésre, kereseti- és munkaerőpiaci adatokra figyelhetünk a jövő héten

A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban munkaerőpiaci és kereseti statisztika is szerepel, megkülönböztetett figyelemre a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülése tarthat számot - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter