moderna

05.
06.
08:51

Ígéretes a Moderna megoldása a mutácóikkal szemben

A Moderna által kifejlesztett emlékeztetőinjekciók segítettek javítani az immunválaszt egyes változatokkal szemben a vállalat Covid-19 vakcináját kapó emberek körében egy korai vizsgálat eredményei szerint - közölte a biotechnológiai vállalat a WSJ szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
06.
08:32

Az USA közkinccsé teszi a vakcinák szabadalmait

Az Egyesült Államok támogatja a Covid vakcinák szabadalmi oltalmáról való lemondást a globális egészségügyi válságra hivatkozva - jelentette be a Fehér ház. A világon számos országban alig indult csak meg a vakcinációs program, ami a világjárvány elhúzódását jelentené. Erre jelenthet megoldást, hogy a vakcinák szabadalmait elérhetővé teszik, hogy más cégek is megkezdhessék a gyártást. A gyógyszergyárak egyelőre ellenzik a lépést.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
04.
10:43

Gyerekek oltására kaphat meg egy engedélyt a Pfizer

Egy szövetségi tisztviselő és egy, a folyamatot ismerő személy szerint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal várhatóan jövő hétre engedélyezi a Pfizer Covid-19-elleni vakcináját a 12 éves és idősebb fiatalok számára, így sokak számára még a tanév kezdete előtt beadható lesz az oltás - írja a Fox News.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
29.
13:06

Oltási igazolvány: csak az EMA által engedélyezett vakcinákkal hagynák az utazást

Az Európai Parlament elfogadta csütörtökön az Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló álláspontját, mely szerint ennek tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen. Azt is javasolja az EP, hogy a tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte. Viszont hagynak egy kiskaput is a Sinopharm- és Szputnyik-oltottaknak is.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
29.
10:20

Felpörgeti a termelést a Moderna

A Moderna tovább erősít és 3 milliárd dózis legyártására lesz képes 2022-re, ez a duplája a korábban vártnak.

Szerző(k): Domokos László
04.
25.
12:17

Óriási az oltási egyenlőtlenség

Miközben a Világbank által gazdag országokként számontartott országokban él a világ lakosságának 16 százaléka, az oltások 47 százalékát kapták meg, míg a szegény országokba mindössze 0,2 százalékuk került - írja a Mérce.

Szerző(k): Szász Péter
04.
22.
10:56

Ritkán kiütéseket okozhat a Pfizer és a Moderna vakcinája

A Massachusettsi Általános Kórház 65 ezer alkalmazottja vett részt abban a tanulmányban, amiből egyértelműen kiderült, hogy a Pfizer-BioNTech, vagy a Moderna vakcinájával beoltottak körében milyen ritka és rövid ideig fennálló oltás utáni bőrreakciók léphetnek fel - írja a Házipatika.

Szerző(k): Szász Péter
04.
20.
17:37

Kevésbé hatnak a vakcinák a gyorsabban terjedő indiai mutációval szemben

Az új, a tüskefehérjénél kettős mutációt mutató koronavírus-variáns egyelőre nem tűnik halálosabbnak, mint az eddig ismert változatok, azonban könnyebben terjed és a vakcinák hatékonyságát is csökkenti. Izraeli kutatók szerint a Pfizer/BioNTech készítménye legalább részben véd a B.1.617 mutációval szemben. Ugyanakkor szakértők szerint Indiában olyan gyorsan terjed a fertőzés, hogy a már meglévő duplán megváltozott vírusváltozatot újabb mutációk követhetik, amelyeket kizárt, hogy időben felismerhetnek.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
16.
13:21

Fél évre növelnék a Pfizer és a Moderna két vakcinája közt a beadási időtartamot a franciák

A francia orvostudományi akadémia azt javasolja, hogy hat hétről hat hónapra növekedjen a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinák két dózisának beadása közti időtartam az 55 évnél fiatalabbak esetében annak érdekében, hogy minél többen megkaphassák az első oltást.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
04.
14.
12:32

Oltás: Pfizerre, Modernára cserélik az Astrát a németek

Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus okozta betegség elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.

Szerző(k): Csernátony Csaba