nap

10.
19.
18:40

Dimenziót vált a Huawei: építheti a világ legnagyobb energiatárolóját

A világ legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszerének megépítésével kezd egészen más irányba növekedni a mobiltelefon ipar megsebzett óriása.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
18.
17:46

Az átlagjövedelem alatt kereső háztartások részére nyílik támogatás

Napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként megvalósuló lakosságnak szóló pályázat - adta hírül az az Innovációs és Technológiai Minisztérium

Szerző(k): Szász Péter
10.
18.
10:15

Kína válasza mutatja az energetikában a követendő irányt

Nem holnapra, de már rövid távon is érzékelhető változást hozhat a kínai - és ezen keresztül a globális - energetikában mindaz, amit a kontinensnyi ország vezetője a napokban egyetlen tagmondatban a világ tudtára adott.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
15.
07:08

Gázárrobbanás: strukturális oka is van a mostani őrületnek, de az árakat a piaci pszichózis lőtte az egekbe

Az európai gázpiac másfél évtizedig elkényeztetett helyzetben létezett, de a kegyelmi állapot mostanra megszűnt. Nincs jele annak, hogy a boldog békeidők visszatérhetnének, mert bár az extrém szintre ugráló gáztőzsdei árak ideiglenesnek látszanak, a megváltozott európai magatartás, a sérülékenyebbé váló orosz gázipar, de még a kínai klímapolitika felbukkanása is a tartósan drágább eu-s gázárat támogatja inkább. Deák Andrást, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársát kérdeztük.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
13.
06:20

Közepesen erős geomágneses vihar érte el a Földet

A NOAA (Amerikai Légkörkutató Intézet) tájékoztatása szerint október 9-én koronakilökődés történt a Nap felszínén, mely október 11-éről 12-ére virradó éjjel keresztezte a Föld pályáját - írja az Időkép.

Szerző(k): Szász Péter
10.
12.
13:59

Bidenék rákaptak a közösségi napelemre

Eddig sem volt éppen lassú a bővülési ütem, de a washingtoni állami adminisztráció néhány év alatt megsokszorozni szándékszik a közösségi napelemes rendszerek számát és méretét. Az új célszám: 5 000 000 lakás energiaellátása.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
11.
11:32

Nem okoz többé gondot a felhős idő az áramtermelésben

Egy magyar energetikai techcég fejlesztésének köszönhetően lehetővé válik teszi a megújuló energiatermelők időjárás független használata, hiszen számos megújuló – pl. nap-, vagy szélenergia – erősen időjárásfüggő, és ezzel bizonytalanságot jelent, amit rendszer szinten ki kell egyensúlyozni - adta hírül az E.on.

Szerző(k): Szász Péter
10.
11.
10:00

Napelemgyárat építenek az orosz atomerőmű-torzó tövében

Kalinyingrád újra azzal kerül be az orosz energetikai hírekbe, hogy bár eredetileg atomerőműre kötötték volna a területet, helyette a megújuló energia tör magának utat.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
04.
18:44

Még el sem indult, máris óriási csúszásba kerül az ingyenes napelemes pályázat

Ötödször sem indult el az új napelemes támogatási rendszerhez szükséges kivitelezői regisztráció. Az ismételt halasztás és időpontmódosítás után most október 18-ra ígérik a rendszer indítását.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
01.
15:39

És akkor most az olaszok feltalálták az esztétikus áramtermelést

Milyen színű a napelem? Kék? Fekete? Valójában csak eddig volt ilyen egyértelmű a válasz erre a kérdésre, mert az olasz Futurasun kizökkentette az iparágat az eddigi monotóniából.

Szerző(k): Szabó M. István