napenergia

06.
22.
11:16

Beleszólnak, milyen legyen az új parkoló, ha nagy

Észak-Rajna-Vesztfáliban kötelezővé válik az új építésű, nagy méretű parkolók kialakításakor a napelemes rendszerek telepítése, hogy a mind több elektromos autó tölthetőbbé váljék. Azt is megszabják, hogy honnantól számít nagynak egy parkoló.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
21.
10:03

Kötelező napelem-telepítést ír elő Berlin

Berlinben olyannyira komolyan veszik az épületek energiahatékonyságának növelését és a mindinkább önellátó áramtermelésre és fogyasztásra átállást, hogy két év múlva már nem adhatnak át olyan épületet, aminek nincs saját fotovoltaikus rendszere.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
16.
10:25

Paksnál nagyobb már a magyar napelemes potenciál, egy év alatt több mint 60 százalékos volt az ugrása

Közzétette a tavalyi év előzetes energiastatisztikai adatait összefoglaló jelentését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). E szerint Magyaorrsáz továbbra is jelentős mértékben importra támaszkodik, de a napelemes áramtermelés jelentősen megnőtt.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
15.
08:25

Itt a háztáji hidrogén-alapú energiatároló, le lehet válni a hálózatról

A lakossági méretű napelemes rendszerekhez tervezett hidrogénes eneregiatároló berendezést két német cég. A cél: a háztartások akár szigetüzemű energiaellátásának biztosítása.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
04.
18:26

Nagyon komoly lépésre készül Németország

A Nap sugárzási energiáját hasznosító rendszert kell telepíteni minden újépítésű lakóingatlan tetőszerkezetére 2022-től Németországban egy pénteken kiszivárogtatott kormányzati terv szerint - adta hírül az MTI. 2023-tól újabb szigorítás következhet az új lakások energiafogyasztását érintően.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
01.
21:40

Egy egyszerű trükk, hogy a napelemes rendszerét megvédje a galamboktól

Egy német napelemes ház tulajdonosát érdekelni kezdte, hogy egyes háztetőkre miért fészkelnek be a panelek alá a galambok, ha e madarak másoktól viszont távol tartják magukat. Ebből lett a frappáns barkács-megoldás.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
01.
16:40

Már építik az autópálya felett átívelő napelemes rendszert

Egyelőre az első tesztalany beüzemelését készítik elő, de tényleg megépítik az autópályát beárnyékoló napelemes áthidalót Németországban. A kutatók azt mondják: majd kiderül, hogy van-e értelme.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
31.
10:18

Megépítették a törés-, lopás- és hurrikánbiztos napelemes rendszert

A civilizációtól távol, természeti katasztrófa vagy háború sújtotta területeken dolgozók számára az elegendő ivóvíz mellett a kellő mennyiségű energia biztosítása a legfontosabb. Utóbbira fejlesztett ki olyan konténeres megoldást egy svájci cég, amivel az eddigi telepítési időt is a töredékére sikerült leszorítani.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
30.
07:40

Nem kell többé a tetőre mászni a tiszta napelemért: felküldhető a robot

Alig 5 kilogramm a tömege, akkumulátoros, nem használ vizet és mobiltelefonról is irányítható az a bot, amellyel egy indiai cég a lakóházak tetejére telepített napelemes panelek tisztán tarthatóságát ígéri.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
27.
12:48

Egy negyedév alatt leiskoláztak minket a lengyelek

A lengyel napelemes kapacitás-növekedés tempót váltott: az első negyedévben annyi fotovoltaikus (pv) áramtermelő panelt kapcsoltak be a rendszerbe, amire Magyarország csak egy év alatt képes.

Szerző(k): Szabó M. István