orosz

05.
26.
16:39

Putyinnál már jóval az ukrajnai invázió előtt kiütötte a biztosítékot az amerikai gáz és olaj

Egy évvel Ukrajna 2014-es megszállása előtt az orosz elnök a tőle is szokatlan ingerültséggel reagált egy ártalmatlannak tűnő szóra. Nem véletlen, ugyanis nagy részben ennek a szónak köszönheti az USA, hogy függetlenek tudtak maradni az orosz energiahordozóktól. Az azonban a mai napig tisztázatlan, hogy a "rétegrepesztés" csak Vlagyimir Putyin kedélyét, vagy a környezetet is komolyan megbolygatja.

Szerző(k): Sasvári Marcell
05.
26.
15:59

Ki nem találná, kik veszik át a Sberbank hitelállományát

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint kitettségű hitelportfóliójának megvásárlásáról – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 ezer lakossági és mintegy háromezer vállalati ügyféllel bővül a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó résztulajdonában lévő bank ügyfélköre.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
26.
13:56

Már több mint hétmillióan menekültek el Ukrajnából

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint Lengyelországban több mint 3,5 millió ukrán menekült tartózkodik, de a számuk már Magyarországon is meghaladta a 650 ezret.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
26.
13:00

Az Auchan továbbra is nyitva tartja oroszországi üzleteit

Még mindig több mint 200 külföldi cég van jelen Oroszországban az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók ellenére is. Az Oroszországban maradó vállalatok között van az Auchan is, mely 30 ezer munkavállalót foglalkoztat az országban.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
26.
10:30

Áprilisban még jónak tűnt a gázbetárolási helyzet

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss, áprilisra szóló jelentése szerint 100 eurós egységár körül stabilizálódtak a földgázárak Európában, de a betárolással el vagyunnk maradva.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
25.
18:06

Az oroszoknak használt mobilok jutnak csak

Nincs jó bőrben az orosz okostelefon-piac, ezzel párhuzamosan a helyi mobilszolgáltatókra is nehéz idők járnak - a megugró infláció miatt a költések jelentős mértékben visszaestek, de ha lenne is pénzük az orosz előfizetőknek, akkor sem feltétlenül tudnának könnyen új mobilhoz jutni a nyugati szankciók miatt - írja a HWSW.

Szerző(k): Szász Péter
05.
25.
14:55

Putyin menekültválságra számít, a nyugati közvélemény belefáradhat a szankciókba

Szakértői beszélgetést rendeztek a gazdasági szankciókról, melyen elhangzott, hogy bár sokan kételkednek ezek hatékonyságában, valójában nincsen értelmes alternatívájuk, hiszen az már a háborús cselekmények kategóriájába esne. Krekó Péter szerint a nyugati közvélemény idővel elfordulhat a szankciós politika támogatásától, miután az emberek a pénztárcájukon is érezni fogják ezek hatásait.

Szerző(k): Nagy Martin
05.
24.
16:08

Ukrán háború: nagyon komoly hajótorlódás alakult ki a Duna torkolatánál

Torlódnak a hajók a Duna torkolatánál: hajók tucatjai napokig várakoznak a romániai, sulinai határátkelő előtt a Fekete-tengeren, mivel a folyami kikötők infrastruktúrája nem győzi kiszolgálni a háború kezdete óta többszörösére emelkedett teherforgalmat - tudatta kedden az Agerpres hírügynökség.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
24.
11:31

Átpolitizált lett az orosz szankciók kérdése, amelyről sokaknak saját véleményük sincs

Az EU-nak Oroszországgal szemben bevezetett szankciói megosztják a magyarokat, komoly törésvonal mutatkozik a Fidesz és az ellenzék szavazói között. Abból ugyanakkor, hogy a pártnélküli bizonytalan szavazók túlnyomó többsége nem tudott véleményt alkotni a témában az látszik, hogy inkább a pártüzenetek hatnak a magyarokra - derül ki az Idea Intézet friss felméréséből.

Szerző(k): Szász Péter
05.
24.
09:24

A németek tényleg a magyarok nélkül is megszavazzák az olajembargót

Robert Habeck, Németország gazdasági minisztere és egyben miniszterelnök-helyettese újra megszólalt az európai olajembargó ügyében. Egy nappal korábban azt mondta, hogy szerinte az EU tagállamai Magyarország nélkül is leállíthatják az orosz olajimportot.

Szerző(k): Komócsin Sándor