podcast

05.
16.
10:45

Pletser Tamás: lassan oda jutunk, hogy az oroszoknak le kell kapcsolniuk az olajkitermelést

Miután nemcsak az energetikai újságírók mantrája, hogy a gázról és olajról, de az egész energetikáról alkotott eddigi képünk is alaposan megváltozik, hanem gyakorlatilag ez lett a mainstream hírfolyam egyik legfontosabb témája, érdemes tisztázni néhány alapvető dolgot. Naponta érkeznek olyan információk, értesülések és olvasatok, amelyektől a helyzet csak még bonyolultabbnak tűnik; akár olajról, akár földgázról esik szó. A Napi.hu friss videós podcastjába ennek feloldására és enyhítésére hívtuk be Pletser Tamást, az Erste Bank olaj és gázipari elemzőjét.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
10.
11:20

Metál Zoltán: Ötezer forintos kilométerdíjat is bevethetnek a taxisok, ahol nincs szabályozás

Négy év után ugranak a budapesti taxis tarifák, követve az elmúlt évek béremeléseit és természetesen az üzemanyag árának megugrását, amelyet már nem sokáig tud kordában tartani a kormány hatósági árazása. A fix díjakat sok kritika éri, többek között a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is megszólalt az ügyben. Vannak azonban vitathatatlan előnyei is egy olyan piacon, mint a személyszállítás. Többek között ez is kiderül a Napi.hu videopodcastjából, amelynek vendége Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke.

Szerző(k): Szász Péter
05.
02.
10:55

M. Nagy Miklós: az oroszok mély sértettséggel szemlélik ezt az egész folyamatot

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt számos szankciót kénytelen elszenvedni. Az érzet az, hogy minden, ami orosz, azt tiltólistára kerül. Finnországban egy áruházlánc például az összes, egyébként népszerű orosz árut levette a polcairól, mostanra pedig már több mint 500 nemzetközi cég vonult ki Oroszországból. Na de mit kellene kezdeni - egyáltalán: kell-e kezdeni valami mást, mint eddig - Ulickájával, Pelevinnel, Dosztojevszkijjel? Erre keressük a választ a kortárs orosz irodalom legjelentősebb hazai műfordítójával, a Helikon Kiadó vezetőjével, M. Nagy Miklóssal.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
25.
11:00

David Taylor: ennek a harcnak az a tétje, hogy ki birtokolja a digitális avatárokat

Elképzelhetetlen vagyonokat érhet néhány éven belül a metavaerzumnak nevezett virtuális tér, amiben keveredik a virtuális valóságtól kezdve a kriptopénzeken keresztül az egyre felkapottabb NFT piacokig minden, és ezeknek mindennemű esetleges alkalmazása. Nagy cégek már most dollármilliárdokat ölnek abba, hogy megalapozzák az új internetnek is nevezett térben a dominanciájukat. A Napi.hu video podcastjában ezúttal a metaverzum témáját jártuk körbe David Taylor, a Limitless társalapítójával.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
21.
10:49

Várkonyi Gábor: senki ne gondolja, hogy az elektromos autózás majd olcsóbb lesz a benzinesnél

Amikor a Renault az egész vállalatcsoport kapitulációs összegének harmadát, mintegy 3 milliárd eurót kénytelen Oroszországban hagyni, vagy amikor zöld rendszámot kaphat egy 30 milliós új BMW (530e Xdrive), pedig épp csak 50-60 km-t képes elketyegni villanymotorral, akkor mindenféle kockázat nélkül állítható, hogy az autóipar őrült nagy bajban van. Mindenre nincs válaszunk, de a Napi.hu videós podcastjában Várkonyi Gábor autóipari szakértő minden fontos kérdésre válaszolt.

Szerző(k): Szabó M. István