ptk

06.
11.
11:46

Itt van már az e-mailben kötött szerződések kora

Egy járványhelyzet miatt elfogadott jogszabály most kifejezetten megengedi a társaság és a magánszemély tagok közötti e-mailes kommunikációt, az kimeríti az írásbeliség követelményét, a tagok szavazhatnak is elektronikus úton a társaság taggyűlésén. A magyar jogrendszer azonban még mindig nem rendezi egyértelműen, miként is tekintendő az e-mail-ben kötött megállapodás - hívja fel a figyelmet a Jalszovszky Ügyvédi Iroda.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
22.
15:45

Érdemes erre is figyelni - nagyot változott a Cégtörvény

Múlt heti cikkünk bemutatta a július 1-jén módosult Cégtörvény (a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény) néhány fontos változását. Ez a második rész, amely a végelszámolás, az automatikus adatmódosítás és a beszámoló megküldésének új szabályait ismerteti.

Szerző(k): Napi.hu
07.
14.
11:45

Nyáron is érdemes figyelni, így változott a Cégtörvény

Július 1-jén ismét módosult a Cégtörvény (a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény). Így a múlt héttől már bejegyeztethetünk képviseleti jog nélküli vezető tisztségviselőt és benyújthatunk a cégbíróságra akár előzetes változásbejegyzési kérelmet is. Számos új lehetőség nyílik meg a társaságok számára, de figyelni kell a szigorításokra is.

Szerző(k): Napi.hu
03.
27.
07:29

Nyugdíjrendszer: durva változást tartogatnak a választások utánra?

Magyarország Alaptörvénye (a Kínai Népköztársaság Alkotmányából átvéve) elrendelte, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Miért szorulna egyáltalán támogatásra az a szülő, aki kapja az állami nyugdíját? - teszi fel, az egyelőre nem megválaszolható kérdést Farkas András nyugdíjszakértő

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
20.
18:44

Meg akarta úszni a devizahitel visszafizetését egy adós - döntött a bíróság

Egy adós úgy gondolta, hogyha a közérdekű kereset alapján a bíróság kimondta a hitelszerződés két pontjának az érvénytelenségét, akkor nem kell kifizetnie a hitelt. Az ítélőszék más véleményen volt.

Szerző(k): Németh Géza
04.
02.
10:04

Bírók vizsgálják, hogy működik az új polgári törvénykönyv

A Kúria irányításával vizsgálják bírók az új polgári törvénykönyv (Ptk.) alkalmazásával kapcsolatban az ítélkezési gyakorlatban felmerülő problémákat, jogértelmezési nehézségeket - mondta el Kovács Zsuzsanna, a munkálatokat összefogásával megbízott kúriai bíró az MTI-nek.

Szerző(k): Szepesi Anita
09.
25.
14:43

Önálló zálogjog: nem a régi szabályok tértek vissza

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint önálló zálogjogot csak ingatlanon lehet érvényesíteni, és a jogosulti oldalon csak pénzügyi intézmény állhat - hívta fel a figyelmet az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára a 13. Magyar Jogászgyűlésen tartott előadásán.

Szerző(k): portfolio.hu, MTI
06.
15.
19:35

A parlament a befektetőknek kedvezett a Deloitte szerint

A napokban több helyen módosult a Polgári Törvénykönyv, valamint a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokat („SZIT”) érintő szabályozás is. A módosítás elősegítheti a SZIT-ek létrehozását és így a tőkepiac élénkülését is - értékel a Deloitte.

Szerző(k): Napi.hu
06.
13.
19:38

Ptk-módosítás: tovább lazul a hitelezés, újabb terhet kapnak a cégvezetők

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői kommentárt fűzött a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény ma elfogadott változtatásaihoz. A jogszabály módosítja a törvény leginkább kritizált, a banki finanszírozás és biztosítékaira vonatkozó szabályrendszerét. Ám szigorodnak a vezetők kártérítésére vonatkozó szabályok is.

Szerző(k): Napi.hu
05.
31.
10:39

A vezetőkkel csak a baj van?

Az új Ptk. két évvel ezelőtti bevezetésekor a legnagyobb vihart a vezető tisztségviselők felelősségének újraszabályozása kavarta. A Ptk.-t idén júliusban megint módosítják, és ez érinti a felelősségi szabályokat is. Könnyen előfordulhat viszont, hogy ez több problémát generál majd, mint amennyit megold: a törvénytervezet szerint a vezető tisztségviselő felelőssége akkor is megállapítható lesz majd, ha a kár a társaság szerződésének szándékos megszegéséből ered. Feltehetően új gyakorlati problémákat vet fel a módosított szabály alkalmazása - véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Szerző(k): Napi.hu