szél

05.
17.
22:23

Tornádó pusztított Magyarországon, a Viharsarokban (videóval)

Hétfő délután tornádó csapott le Orosháza délkeleti városrészére. A mai időjárási helyzet kedvezett a tornádóknak, hiszem a felhőalap is alacsonyan volt, illetve kellő örvényesség is rendelkezésre állt - adta hírül a metkép.hu.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
17.
18:09

A villamosenergia-ellátás negyedét szél- és vízenergiából állítaná elő az unió 2050-ig

Az Európai Unió (EU) villamosenergia-ellátásának negyedét szél-, hő, hullám- és árapály-energia adhatná 2050-re az Európai Bizottság hétfői javaslata szerint.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
16.
15:56

Megérkezett a friss időjárási előrejelzés, lesz, aki örülni fog

Vasárnap nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, a vastagabb felhők az északi, északkeleti részekre összpontosulnak. Az utóbbi felhősebb részeken többfelé lesz még eső, zápor, sőt zivatarok is kialakulhatnak - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentését az MTI.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
08.
16:20

Megérkezett a friss időjárási előrejelzés, sokan fognak örülni

Szombaton alapvetően napos időre számíthatunk. Gomolyfelhők elsősorban az északkeleti megyékben képződhetnek. Késő délutántól nyugat felől fátyolfelhők is besodródhatnak. Az északkeleti megyékben előfordulhat egy-egy zápor.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
07.
16:15

Biztató előrejelzés érkezett szombatra

Északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, és egyre inkább kelet, délkelet felé szorul vissza a csapadék - írja az OMSZ-re hivatkozva az MTI. Szombaton napsütéses idő lesz, északon, észak-keleten felhősödéssel, futó záporral.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
05.
21:32

Károkat okozott a szerda esti vihar

Pest megyében és Budapesten is károkat okozott a viharos szél - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerda este az MTI-t.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
05.
15:55

Zuhanórepülésben a szélenergia költsége

A világ legjelentősebb szélenergiás kutatólaborjában készült modellezés szerint 2035-ig 35 százalékkal, 2050-ig pedig akár majdnem a felére is visszaeshet a tengeri és a szárazföldi szélfarmok mai, fajlagos építési és üzemeltetési költsége.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
05.
11:08

A bazalt lehet a csodafegyver: 8 óra munka, 16 óra kisütés

A bazalt lehet az energiatárolás új csodaanyaga, feltéve, hogy beigazolódik egy dán kutatási projekt feltevése, mely szerint nagy teljesítmény hosszú ideig tartó leadására is használható a hő elraktározására alkalmas, szinte mindenhol megtalálható, olcsó vulkanikus kőzet.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
02.
08:06

Tizedével nőtt a megújulók aránya, de háromból ketten ezzel sem elégedettek

Tavaly Baden-Württembergben nem csak (a német átlagot jóval meghaladó tempóban) napelemeket telepítettek, de miközben elköszöntek egy atomerőműtől, a fűtési és a szállítási ágazatban is drasztikusan emelték a megújuló források felhasználásának arányát. A német tartomány 2020-ban produkált olyan mutatót is, mely szerint 10 százalékot ugrottak egyetlen év alatt, de a polgárok többsége ennél is többet akar.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
20.
12:09

Egyetlen projekttel is lefőzi már a magyar szélerőműves potenciált Románia

Egy tavaly nyáron alapított cég is elég már ahhoz, hogy Romániában egyetlen szelerőmű-beruházással nagyobb teljesítményt produkáljon, mint amennyire az összes magyarországi szélturbina képes. Ráadásul még csak nem is ez a legnagyobb, frissen bejelentett szeles projekt.

Szerző(k): Szabó M. István