szélenergia

05.
05.
15:55

Zuhanórepülésben a szélenergia költsége

A világ legjelentősebb szélenergiás kutatólaborjában készült modellezés szerint 2035-ig 35 százalékkal, 2050-ig pedig akár majdnem a felére is visszaeshet a tengeri és a szárazföldi szélfarmok mai, fajlagos építési és üzemeltetési költsége.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
05.
11:08

A bazalt lehet a csodafegyver: 8 óra munka, 16 óra kisütés

A bazalt lehet az energiatárolás új csodaanyaga, feltéve, hogy beigazolódik egy dán kutatási projekt feltevése, mely szerint nagy teljesítmény hosszú ideig tartó leadására is használható a hő elraktározására alkalmas, szinte mindenhol megtalálható, olcsó vulkanikus kőzet.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
02.
08:06

Tizedével nőtt a megújulók aránya, de háromból ketten ezzel sem elégedettek

Tavaly Baden-Württembergben nem csak (a német átlagot jóval meghaladó tempóban) napelemeket telepítettek, de miközben elköszöntek egy atomerőműtől, a fűtési és a szállítási ágazatban is drasztikusan emelték a megújuló források felhasználásának arányát. A német tartomány 2020-ban produkált olyan mutatót is, mely szerint 10 százalékot ugrottak egyetlen év alatt, de a polgárok többsége ennél is többet akar.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
20.
12:09

Egyetlen projekttel is lefőzi már a magyar szélerőműves potenciált Románia

Egy tavaly nyáron alapított cég is elég már ahhoz, hogy Romániában egyetlen szelerőmű-beruházással nagyobb teljesítményt produkáljon, mint amennyire az összes magyarországi szélturbina képes. Ráadásul még csak nem is ez a legnagyobb, frissen bejelentett szeles projekt.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
17.
16:13

Ez lesz az új olaj, masszívan fog drágulni

A Goldman Sachs elemzői szerint a környezetbarát technológiákra történő átállás jelentősen növelni fogja majd a réz iránti keresletet. A kitermelés erre nincs felkészülve, s durván drágulhat emiatt a színesfém.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
04.
14.
14:35

Venne áramot 3 forint / kilowattóra egységáron? És olcsóbban?

Évek óta lefelé mutató spirálban esik a napelemmel termelt áram ára, de a szaúd-arábiai aukción, ahol ráadásul 600 MW termelőkapacitáshoz nem csak az új rekordalacsony ár társult, de az a bejelentés is, hogy e téren sem méretben, sem árban nincs megállás.

Szerző(k): Szabó M. István