szén-dioxid

06.
16.
11:44

Hajmeresztő drágulások az építőanyagoknál, íme az okok

Több építőanyag-gyártó 20-30, de esetenként akár 100 százalékkal drágábban jut hozzá a termékek legyártásához, csomagolásához szükséges alapanyagokhoz és összetevőkhöz. A világpiaci árrobbanás hatása a hazai építőkémia-, az EPS hőszigetelőanyag, a homlokzati nyílászáró gyártóknál, továbbá az épületgépészeti termékeket gyártó vállalkozásoknál jelentkezik különösen erőteljesen, így e területeken a gyártók idén kétszámjegyű áremelésekre kényszerültek - közölte lapunkkal a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

Szerző(k): Szepesi Anita
06.
14.
10:11

Azt akarják, hogy a zöldhidrogén kilójának ára egy dollár legyen

Egy dollár legyen a költsége egy kiló tiszta hidrogénnek! - Ezt a célt jelölte meg az Egyesült Államok energetikai minisztériuma (DOE), miután úgy látják, hogy 2030-ra fel kell gyorsítani “a bőségesebb, megfizethetőbb és megbízhatóbb tiszta energia megoldások” érvényre jutását az energetikában. A célár ettől még brutális vállalás: jelenleg a zöldhidrogén ára ennek az ötszöröse.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
12.
12:33

A régió egyik rákfenéje a drága áram

Romániában többe kerül az áram a fogyasztóknak, mint számos nála fejlettebb országban, ahol jobban élnek az emberek. A magyarázat az elmaradott infrastruktúrában keresendő.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
11.
08:52

Elfüstöli a reményeit a Mátrai Erőmű

A szén-dioxid kibocsátásra kivetett adó árfolyamának nekilódulása lehetelten helyzetbe hozza a Visontán működő utolsó magyar áramtermelő szénerőművet.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
09.
09:30

Fontos szervezet tagja lesz Magyarország

Magyarország belép az éghajlat- és légkörkutatás legfontosabb európai kutatási szervezetébe, az Integrált Szénmegfigyelő Rendszerbe (ICOS) - adta hírül a debreceni Atommagkutató Intézet (ATOMKI).

Szerző(k): Domokos László
06.
08.
08:00

Csalódást okozhat a Covid-19 utáni világ

Bár sokan reménykedtek abban, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások, utazási korlátozások és az életünk takarékra állítása hosszú távon is csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és lassítja a globális klímaváltozást, szakértők a világgazdaság erőteljes visszapattanására számítanak, amelynek következményeképpen újra nagy mennyiségű fosszilis energiahordozót fogunk elégetni.

Szerző(k): Szász Péter
06.
07.
17:37

Már látszik, merre van Amerikában előre

Nincs kétség, hogy az Egyesült Államokban komolyan veszik az energetika átalakulását, legfeljebb azon lehet vitázni, hogy ha Donald Trump négy éve nem lett volna, mennyivel járhatna a megújuló energia szektor előrébb. Erősödik a szél, és rengeteget süt a nap - ez a most közzétett friss beruházási adatokból világosan látszik.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
05.
11:45

Olyan időjárási folyamat indult, ami még szélsőségesebb jelenségeket hoz

A kutatók szerint az Északi-sarkvidék nagy részén kétszer olyan gyorsan vékonyodik a tengeri jég, mint korábban gondolták. A gyorsabb jégveszteség azt jelenti, hogy a Kínából Európába vezető rövidebb északkeleti hajózási útvonal könnyebben hajózhatóvá válik, de azt is jelenti, hogy az új olaj- és gázkitermelés is könnyebben megvalósítható. Közben az új és rövidebb északkeleti hajózási útvonalaknak hála kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár a kereskedelem.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
04.
18:26

Nagyon komoly lépésre készül Németország

A Nap sugárzási energiáját hasznosító rendszert kell telepíteni minden újépítésű lakóingatlan tetőszerkezetére 2022-től Németországban egy pénteken kiszivárogtatott kormányzati terv szerint - adta hírül az MTI. 2023-tól újabb szigorítás következhet az új lakások energiafogyasztását érintően.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
03.
11:11

30 éves mélységbe zuhant Ausztrália, és ennek örülni is lehetne

1990 óta nem volt olyan alacsony Ausztrália szén-dioxid-kibocsátása, mint tavaly - közölte az ország ipari minisztériuma. A pandémia látványosan visszavágta a közlekedési ágazat szennyezését, de ahhoz, hogy a kibocsátás 2020-ban benézzen az évi 500 millió tonna alá, az energiaszektorban kénytelen-kelletlen megkezdett széntelenítési folyamatokra is nagyon szükség volt. Ugyanakkor ez a tempó sem tűnik most elégségesnek a klímavédelmi vállalásokhoz.

Szerző(k): Szabó M. István