szén-dioxid-kibocsátás

04.
15.
13:34

A tőke is a környezetvédelembe menekül

A fenntartható kötvények kibocsátása az első negyedévben rekordmagasra emelkedett, mivel egyre több ország és vállalat igyekezett kihasználni a befektetők világszerte növekvő keresletét.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
14.
18:55

Továbbra is Szerbia Európa piszkos szenesembere

Miközben az Európai Unióban tavaly több mint ötödével csökkent a szenes erőművek termelése, Szerbia és Boszina-Hercegovina továbba is befűtött, és még többet füstölgött. Új jelenség viszont a Balkánon a negatív áramár; még szokni kell a meglétét. Többek közt ez olvasható ki a legfrissebb kontinentális energiamérlegből.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
12:59

Megadták az engedélyt a fukusimai szennyezett víz tengerbe ürítéséhez

A sérült reaktorok hűtésére felhasznált, sugárszennyezetté vált víz tározókapcitása a végéhez közeledik, így a japán kormány - ha feltételekkel is, de - megadta az engedélyt arra, hogy egymillió tonna szennyezett anyagot a tengerbe engedhessenek a fukusimai atomerőmű közelében.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
10:08

A görögök tisztább levegőt akarnak venni

Hivatalossá vált, hogy Görögországban négy széntüzelésű erőműegységet lekapcsolnak a hálózatról, az egyik közülük a kibocsátási határérték tizenötszörösével szennyezett. A még megmaradó kazánblokkoknak is meg vannak számlálva a napjaik.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
07:08

Felkészültek a svédek az ezeréves ugrásra

A megújuló energia után, akár már holnap zöld lesz a hidrogén, de egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz is, hogy a vasból és acélból is legyen zöld. Nem a színe, hanem az eredete és az előállítása lesz a tradicionális gyártásúnál sokkal-sokkal környezetkímélőbb. És ha ez a mutatvány a svédeknek sikerül, ezzel tizedével lejjebb húzzák az egész ország szén-dioxid-kibocsátását is.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
07.
11:20

Kiderült, mi vár a Mátrai Erőműre

A gázturbinás átépítést mellett a nagy hulladékégető megtartását, további napelemparokat, valamint egy hidrogéngazdasági egység megépítését ígérte a visontai szénerőmű vezetője egy interjúban.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
06.
12:52

A Mol 35,5 milliárdnyi kötvényt bocsát ki

A Mol Nyrt. maximum 35,5 milliárd forint összegű, 10 éves lejáratú kötvényt tervez kibocsátani az elkövetkező napokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretein belül - írja az MTI az olajipari társaság közlése nyomán.

Szerző(k): Szász Péter
04.
04.
15:15

Kína már a szénnel is zsarol

Kiszivárgott egy kínai diplomáciai levél, amelyben Peking Bangladesnek írja alő a követendő energetikai befektetési irányvonalat - már ha Dakka jót akar. A levél azonban arra irányul, hogy Kína nem támogatná tovább a bangladesi szénerőműves beruházásokat.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
02.
07:20

Szuperzöld akar lenni az Apple 2030-ra, de már most nagyon a célra tart

A következő évtizedbe úgy készül átlépni az amerikai Apple, hogy teljes egészében megújuló energiából fedezze nem csak a saját, de a beszállítói és gyártópartnerei szükségleteit is. Ez ma önmagában már most több mint száz céget jelent, szerte a világban.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
01.
08:32

Az autók harmadát eltüntethetik Budapestről

A fővárosi vezetés jelentős zöldítést tervez a következő évtizedre, amellyel kivételesen 100 százalékban egyetért a kormány is. Az autósok jó részét átültetnék valamilyen más közlekedési eszközre.

Szerző(k): Komócsin Sándor