ukrajna

05.
21.
09:01

Menekültek özöne lépte át a keleti országhatárt pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6671 ember lépett be pénteken Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
21.
08:22

Putyin megkapta a győzelmi jelentést Mariupolról és az Azovsztalról

Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes "felszabadításáról" tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek este.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
20.
19:23

A sarkkörön túlra ér a háború sötét árnyéka

A norvégiai Kirkenes városka közvetlenül az orosz-norvég határ mellett található, és egészen idén februárig a határ menti békés együttműködés mintapéldája volt a helyi lakosok és az oroszok között, akik részben helyben laknak, részében átjárnak dolgozni. Oroszország agressziója Ukrajna ellen azonban nem maradt hatás nélkül.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
20.
19:02

Júliusban 15 Gepard tankot küldenek a németek Ukrajnába

Németország védelmi minisztere szerint a harckocsikat arra fogják használni, hogy megvédjék az ukrajnai "kritikus infrastruktúrát" az orosz támadásoktól.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
20.
17:20

Az EU 600 millió eurót utalt Ukrajnának

Az Európai Bizottság (EB) pénteken - az EU nevében - 600 millió euró összegű makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának - adta hírül a testület.

Szerző(k): Domokos László
05.
20.
17:08

Kétségbeesettnek tűnő lépés az oroszoktól

Orosz parlamenti képviselők olyan javaslatot nyújtottak be a törvényhozásnak, amely lehetővé tenné a 40 éven felüli orosz állampolgároknak, hogy jelentkezzenek hivatásos szolgálatra a hadseregbe.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
20.
15:02

Nem veri nagydobra, de Kína kiválthatja a nyugati vásárlókat az orosz olajpiacon

Idén várhatóan rekordközeli mennyiségű orosz olajat vesz Kína, kihasználva az energiahordozó árazását. Ezzel az is elképzelhető, hogy Oroszországnak egyáltalán nem árt meg, hogy a nyugati piacokat elzárják előtte.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
20.
10:59

ENSZ: nyílt hadüzenet a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja

Moszkva csak akkor hajlandó feloldani a fekete-tengeri ukrán kikötők blokádját, ha a Nyugat is visszavonja az Oroszországot sújtó szankciókat. Mariupoltól Odesszáig több millió tonna búza, kukorica és napraforgómag rekedt a raktárakban. Ha rövidesen nem rakják hajókra az árut, komoly élelmiszerhiány léphet fel számos országban, főként az afrikai kontinensen - figyelmeztet az ENSZ.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
20.
07:55

A kormány helyett a civilek költhetik el az EU-s menekülttámogatás jelentős részét

Az Ukrajnából érkezett menekültek támogatására 8 milliárd forintnak megfelelő támogatást nyújt az EU, aminek közel egyharmadát a segítő munka oroszlánrészét végző civil szervezeteknek kell átadnia a kormánynak.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
19.
22:30

Az oroszok ágyúznak Donyecben, az Azov-parancsnokság még az Azovsztalban van

Az orosz erők a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében lévő Szeverodoneck várost lőtték csütörtökön, aminek következtében az előzetes információk szerint 12 helyi lakos vesztette életét és több mint negyven sebesült meg - közölte az MTI szerint Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Az Azov ezred parancsnoksága változatlanul a mariupoli Azovsztal üzemben van.

Szerző(k): Domokos Erika