ursula_von_der_leyen

05.
19.
16:09

Két EU-s konfliktusa van az Orbán-kormánynak, de pénzügyileg ez még jó is lehet

Szerdán mutatta be a REPowerEU tervezetet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amelynek lényege, hogy 300 milliárd euróból támogatnák a tagállamokat abban, hogy leválhassanak az orosz fosszilis energiahordozókról. A programhoz az uniós büdzsé és a helyreállítási alap átszervezésével teremtenének forrást. Magyarország esetében jól is jöhet, hogy sem a partnerségi megállapodásról, sem az RRF-ről nem állapodott még meg a kormány Brüsszellel.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
18.
14:45

Brüsszel megnyitja a pénzcsapot az energiafüggetlenség biztosítására

Az Európai Unió 2030-ig akár 300 milliárd eurónyi beruházást hajthat végre annak érdekében, hogy megszűnjön az orosz kőolaj- és földgázfüggőség - közölte szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az EU végrehajtó testületének vezetője elmondta, Brüsszel egy 9 milliárd eurós hitelkeretet is biztosítana Ukrajna megmentésére.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
12.
11:02

"Közvetlen veszélyt jelent Oroszország" - erős mondatok Ursula von der Leyentől

Az Európai Bizottság elnöke szerint "nem csak Ukrajna jövője. Nemcsak Európa jövője, de a szabályokon alapuló világrend jövője" forog kockán.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
10.
11:25

Optimisták a franciák: Macron megdolgozza Orbánt?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke után kedden Emmanuel Macron francia államfővel tárgyal Orbán Viktor az európai olajembargóról. Franciaország Európa-ügyi minisztere úgy véli, hogy van esély az Európai Unió közös olajembargójának elfogadására Oroszországgal szemben.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
10.
10:34

Euró kontra forint: Ursula von der Leyen látogatása fordulatot hozott

Kedden erősödni kezdett a forint a vártnál magasabb inflációs adat publikálása után. Már hétfőn is jól teljesített a magyar fizetőeszköz, miután Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magyarországra látogatott.

Szerző(k): Herman Bernadett
05.
09.
21:53

Von der Leyen elárulta, mit gondol az Orbánnal folytatott megbeszélésről

Az Európai Bizottság elnöke Budapesten vacsorázott a magyar kormányfővel, és szűkszavúan, de arról számolt be, hogy volt értelme a találkozónak, ugyanakkor hozzátette: további munkára van szükség. A téma természetesen az Oroszország elleni szankciók és az energiabiztonság volt. Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette: történt némi előrelépés, de sok dolgot kell még megbeszélni, hogy Magyarország változtasson az álláspontján.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
09.
17:50

Az uniós vétójog megvonásával fenyegette Orbán Viktort von der Leyen

Az Európai Unió feladata, hogy minél gyorsabban megfeleljen az uniós polgárok elvárásainak Európa jövőjére vonatkozóan, az uniós szerződések hatályán belül, ha pedig ez nem lehetséges, akkor azok megváltoztatásával - jelentette ki hétfőn Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén Strasbourgban.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
09.
17:28

Olajembargó: annyira forró a helyzet, hogy von der Leyen ma Budapestre érkezik

Hétfőn délután Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magyarországra utazik, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel és megvitassa az unió újabb, az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben javasolt, hatodik szankciós csomagjának részleteit, köztük az orosz olajimport tilalmát.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
04.
11:59

Brüsszel haladékot adott Magyarországnak az orosz energiatilalomnál, de a kormánynak ez kevés

Az Európai Bizottság előterjesztette a javaslatát, hogy teljesen tiltsa be az EU az orosz olajimportot. Még kedden is vonakodott Magyarország és Szlovákia, hogy támogassa a tilalom bevezetését. Végül a Napi.hu-nak nyilatkozó brüsszeli tisztviselők szerint a kompromisszum egyfajta szégyenpad is lett, de egy plusz év haladékot kaphat a két ország. Budapest egyelőre nem elégedett a szankciós javaslattal.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
04.
09:35

Európai Bizottság: leállítja az EU az orosz olajimportot

A vártaknak megfelelően az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Unió embargót vezet be az orosz olajra. Az olajárak emelkedni kezdtek.

Szerző(k): Szabó Dániel