védelem

05.
11.
23:44

Olasz tanulmány: legalább 8 hónapig maradnak meg az antitestek a szervezetben a Covid-fertőzés után

A szervezet által a koronavírus elleni védekezéskor termelt antitestek a koronavírusos betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően, és kulcsfontosságú szerepük van a fertőzés elleni küzdelemben is – közölte a milánói Szent Rafael Kórház.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
05.
10:49

Kell-e harmadik dózis a Sinopharm-vakcinákból? - ezt mondja Merkely

A Sinopharm-vakcinák esetén a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Merkely Béla. A szakember leszögezte: ellenanyagszinttől függetlenül a vakcinák felvétele után mindenkinél kialakul a védettség.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
28.
17:05

Az angol felnőttek csaknem 70 százalékának szervezetében lehet koronavírus elleni antitest

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség csaknem 70 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest. Az angol közegészségügyi szolgálat (PHE) ugyancsak szerdán ismertetett vizsgálata szerint a koronavírus elleni vakcináknak már az első adagja akár a felével csökkentheti a vírus terjedését még az egy fedél alatt élők között is - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
26.
13:33

Hagyjuk békén a madárfiókákat!

A talált madárfiókák túlnyomó többsége nem árva, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket - figyelmeztet hétfői közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Szerző(k): Csernátony Csaba
04.
22.
15:00

Romániában összehívják a legfelsőbb védelmi tanácsot az ukrán helyzet miatt

Klaus Iohannis román államfő rendkívül aggasztónak nevezte a Fekete-tenger térségében, különösen az Ukrajna keleti határvidékén kialakult helyzetet, és bejelentette, hogy emiatt jövő hétre összehívja a legfelsőbb védelmi tanácsot (CSAT) - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
19.
20:08

Szeretné tudni, milyen erős a védettsége az oltás után? Íme, a szakorvos javaslata

Nem javasolja az RTL Híradónak nyilatkozó laboratóriumi szakorvos, hogy az oltás hatékonyságának ellenőrzésére bárki vérvizsgálatot végeztessen.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
16.
11:01

Teljes fordulat jöhet az oltásban, és ez kétszeresen is baj

Az Egyesült Államokban immáron nem az a gond, hogy nincs elég vakcina a koronavírus-oltások beadásához, hanem az, hogy helyenként raktárakban állnak az oltóanyagok, mert sokan elutasítják, hogy beoltsák őket. Így nehéz lesz elérni a nyájimmunitást és ez tűnik a kisebbik bajnak. Van nagyobb veszély ennél.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
15.
18:33

A kormány bejelentette: marad a maszkszigor és a kijárási tilalom

A járvány megfékezése érdekében a kormány újabb öt héttel meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is - írja a kormany.hu-ra hivatkozva az MTI. Az új határidő május 23.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
14.
18:30

Még alakulóban van a koronavírus elleni új "csodaszer", de az oltáskoktél még nagyobb védettséget jelenthet

A kényszerhelyzeteken túl, amikor az oltások hiánya miatt választották azt a lehetőséget, hogy az első és a második dózis más-más gyártó vakcinája volt, brit kutatók már tesztelik az oltások tudatos keverését. Ez a gyakorlat, legalábbis elméletileg, jobb védettséget adhat a koronavírus újabb támadásával szemben.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
14.
07:59

Megoldás a kínai vakcinával oltottaknak - pénzért

Pénzért a magánegészségügyben leellenőriztethetik a védettségüket azok, akiket a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak be, de nem lesz olcsó mulatság.

Szerző(k): Komócsin Sándor