Bajba kerülhetnek a gyógyszertárak - mi lesz a magyar egészségüggyel?

A Széll Kálmán tervben rögzített megtakarítási tervek komoly forráskiesést jelentenek a gyógyszertáraknak.
Leszák Tamás, 2011. október 18. kedd, 15:01
Fotó: Napi.hu

A gyógyszerkassza Széll Kálmán tervben megfogalmazott 83 milliárd forintos szűkítése miatt kieső árrésbevételek kompenzációja nélkül nem biztos a gyógyszertári ágazat túlélése − hangsúlyozta lapunk konferenciáján Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke.

A kamara szerint 350 gyógyszertárat működtető 286 gazdasági társaság saját tőkéje került a negatív tartományba tavaly, a negatív tőke összértéke nyolcmilliárd forintot tesz ki. A társaságok két egymást követő évben nem működhetnek negatív saját tőkével, ezért számos vállalkozás helyzete válhat idén bizonytalanná − tette hozzá az alelnök. A gyógyszertárak kintlévőségei 2006 és 2010 között 42 milliárd forintról 70-75 milliárdra emelkedtek, a lejárt tartozások a két jelzett év között 3,2 milliárdról 19 milliárdra nőttek. A patikák tavaly összesen 89 milliárd forint árrés jellegű bevételt realizáltak, ebből 52 milliárdot tettek ki a közfinanszírozású gyógyszerek utáni árrésbevételek (évek óta változatlanul).

A Széll Kálmán tervben rögzített megtakarítási tervek komoly forráskiesést jelentenek a gyógyszertáraknak, a vállalkozások helyzetét pedig tovább rontja majd a gyártók és nagykereskedők jövedelmi pozícióinak romlása − a patikák negyede már tavaly is veszteséges volt a mérlegadatok alapján. A veszteséges vállalkozások összes negatív eredménye 6,7 milliárd forint volt 2010-ben. A kamara a helyzet megoldása érdekében javasolja többek között a generikus gyógyszerek forgalmának ösztönzését, a degresszív, vényhez kötődő szolgáltatási díj bevezetését, illetve a 850 forintos fix árréshatár emelését.

 

A gyógyszertárak árrés jellegű bevételei (2010, milliárd forint)
Közfinanszírozott gyógyszerek52
− közfinanszírozott hányad38
− térítési díj14
Nem közfinanszírozott gyógyszerek23
Egyéb termékek5
Nagykereskedelmi kedvezmény9
Összesen89
Forrás: MGYK

HOZZÁSZÓLÁSOK