Szabó Dániel

04.
18.
09:08

Csehország robbantással gyanúsítja Moszkvát, 18 embert kiutasítottak

A Cseh Köztársaság kiutasít 18 orosz diplomatát, akik a hatóságok szerint egyértelműen kémtevékenységet folytattak és részt vettek egy 2014-es hatalmas lőszerraktár felrobbantásában.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
09:08

Koronavírus: 25 ezer felett az áldozatok száma Magyarországon

Vasárnap reggelre új fertőzöttet azonosítottak, további életet követelt a járvány az elmúlt 24 óra alatt. Több mint fővel kevesebben vannak kórházban, közel csökkent a lélegeztetőn lévők száma.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
08:51

Bankkártyás csalások miatt figyelmeztet a Pénzügyminisztérium

Az egyre gyakoribbá váló bankkártyás és online visszaélések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára; Tállai András. Tavaly mintegy 70 ezer visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók, de az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik, mivel a kártyás vásárlások volumenéhez és értékéhez képest a csalás elenyésző - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
08:37

Az Egyesült Királyság hadihajókat küld az oroszok miatt a Fekete-tengerre

Májusban brit hadihajók érkeznek a Fekete-tengerre az Ukrajna és Oroszország közötti növekvő feszültségek közepette. A bevetés célja, hogy az Egyesült Királyság szolidaritást mutasson Ukrajnával és a NATO-szövetségesekkel.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
08:19

Kutatás igazolja, a Sinopharm, a Szputnyik és a Pfizer által biztosított antitesttermelést

Az oltás bajnok Szerbiában 10 ezer fős mintán végeztek kutatást arról, milyen védettséget adnak a Sinopharm, a Szputnyik V. és a Pfizer koronavírus-elleni vakcinái. Az eredmények alapján az mRNS-alapú oltás után található a legtöbb antitest a szervezetben, ezt követi az orosz oltás, míg a kínai készítmény esetében minden tizedik embernél, főleg az időseknek nem mutatható ki ilyenfajta védettség.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
08:08

Az olaj utáni világ vesztese lehet Magyarország és az USA

Az Egyesült Államok kontinensnyi mérete sem elegendő ahhoz, hogy az olaj utáni világban fontossá váló nyersanyagokat hazai forrásokból biztosítani tudja. A technológiai átalakulás az amerikai hadipar számára is kulcskérdés, így elkezdtek új vészkészleteket felhalmozni egy sor nyersanyagból, valamint kutatásokat végezni azok helyi kitermelésére. Az ipari termelés jövője is múlhat ezeken a fémeken, ami az ásványi kincsekben nem gazdag Magyarország számára is kihívást jelent. Bár az önfenntartás szempontjából bizonyos fémekből még nagyobb készletek is vannak itthon, mint az USA-ban.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
17.
12:12

Oroszország titkosszolgálati letartóztatással élezi a konfliktust Ukrajnával

Az orosz titkosszolgálat, az FSZB rövid időre őrizetbe vett egy ukrán diplomatát Szentpéterváron - közölte az ukrán külügyminisztérium szombaton. Nem tesz jót ez az amúgy is kiélezett konfliktusban.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
17.
11:08

Eldönthetetlen kérdés: kik utazhatnak a nyáron?

Élénk vita folyik arról az EU-s politikában, hogy miként lehessen utazni a koronavírus-járvány alatt a tagállamok között. Vannak hangok, amely egyértelműen az oltásokhoz kötnék a határátlépést, míg mások a negatív teszteredményt is elengedőnek tartják. A Pulzus Kutató és a Napi.hu közös reprezentatív kutatása szerint a kérdés a magyar társadalmat is megosztja, de az emberek harmada elégnek érzi a negatív tesztet, míg 20 százalék csak ezzel engedné az utazást.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
16.
19:15

Jelentős ruhadrágulásra készülhet a nyugati világ

A gyapot ára egy év alatt 60 százalékkal emelkedett a legnagyobb árutőzsdéken. Az eddigi emelkedő trendet leginkább a szárazság és a koronavírus-járvány miatti nehézkes szállítási lehetőségek okozták. Áprilisra viszont új drágulási lendületet hozott, hogy nyugati ruhagyártók - mint a Nike vagy az H&M - bírálták a kínai rezsimet az ujgurok helyzete miatt, elálltak a hszincsiangi beszerzésektől, ami beszűkíti, honnan vásárolhatnak.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
16.
15:12

Törpehiányt okozott az Ever Given

Amikor a múlt hónapban az Ever Given teherhajó keresztbe fordult a Szuezi-csatornán felszínre jöttek a globalizált ellátási láncok gyenge pontjai. Most ezt tapasztalják meg a brit kertitörpe-fanatikusok: gnómok nélkül maradnak a kertjeik.

Szerző(k): Szabó Dániel