Eddig összesen 15 milliárd forintot vallottak be a gyártók az adóhivatal felé a neta tavaly szeptemberi bevezetése óta ezen a címen. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) által közzétett, a július 31-éig beküldött bevallásokat összegző adatai szerint a legizmosabb hónapnak 2012 áprilisa és júniusa bizonyult, rendre 1,8 milliárd forint körüli összegekkel, de nem marad el sokkal ettől a júliusi bő 1,7 milliárd forint sem. A júniusi - a nyári szezonra való felkészülésen túl - a foci Eb is segíthetett, hiszen az üdítők, ízesített sörök és alkoholos üdítők gyártói mellett a snack-ipar is jóval több adót vallott be a májusihoz képest, júliusban pedig már némi csökkenés következett be az előző hónaphoz viszonyítva.

Mindez azt is jelenti, hogy egyre inkább úgy tűnik, a korábban becsültnél kisebb is lehet a 2012-es költségvetésben szereplő 20 milliárdos neta-bevételi tervtől való elmaradás, vagyis jól lőtték be a döntéshozók a chipsadó idén megemelt mértékét és az érintett termékek kibővített körét.. Az év eddigi hónapjai átlagosan ugyanis 1,54 milliárdos bevételt hoztak, ennek alapján 18,5 milliárdos kalkulált éves bevétel adódik, szemben a tavaszi becslésünkben szereplő alig 16 milliárdos értékkel. A tavalyi terv is majdnem meglett, az ötmillárdos előirányzattal szemben közel 4,7 milliárd forint folyt be.

Forrás: NAV

A 2012-es büdzsé 6 829 milliárdos bevételi főösszegéhez képest aprópénznek számító neta közel felét az előre csomagolt cukrozott készítmények adják. (Ide tartoznak a 25 százaléknál több hozzáadott cukrot tartalmazó cukorkák, fehér csokoládék, rágógumik, sütemények, fagylaltok, jégkrémek, valamint azok a csokoládék, amelyek cukortartalma 40 százaléknál nagyobb, kakaótartalmuk pedig ennél kisebb.) Meghatározó még a sós snackek, ételízesítők és üdítőitalok súlya is, együttesen 46 százalékot tesznek ki. A mumusként emlegetett energiaitalok részesedése a bevételekből alig haladja meg az 1 százalékot, és nagyjából ugyanekkora az ízesített sörök, alkoholos frissítők súlya is.

Az energiaitalok után bevallott adó összege a látványos júniusi zuhanás után újra emelkedett, de így is 17 millió forintnál kevesebb összegről volt szó júliusban. A szerény összegek vélhetően a kormány figyelmét is felkeltették, nem véletlenek a szigorítási tervek, amelyek alapján az a termék is energiaitalnak minősülne, amely nem tartalmaz ugyan taurint, de metil-xantin (koffein-, teobromin- vagy teofillin-) tartalma viszonylag magas.