Amint arról beszámoltunk, a Goldman Sachs számottevően csökkentette az idei és a jövő évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését. A befektetési bank szerint a világ legnagyobb gazdasága, az amerikai jelentősen lassul a következő pár negyedévben, Németországra és Franciaországra pedig egyenesen recesszió vár. Ennek kapcsán arról kérdeztünk elemzőket, hogy mi várhat a magyar gazdaságra.

A 1,5 százalék már az optimista forgatókönyv

Az utóbbi három hónapban romlottak a globális előrejelzések, nyugat-európai és a japán gazdaságra adott GDP-növekedési prognózisok a korábbi 1-3 százalékos sávból nulla környékére esetek vissza - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője. Pszichés szempontból nem mellékes, hogy az adott előrejelzések a nulla melyik oldalán maradnak, s nem is zárható ki, hogy negyedév/negyedév alapon a fontosabb gazdaságok GDP mutatói a negatív tartományba kerülnek - tette hozzá. Forián szerint a nyugat-európai várakozások ezzel reális szintre csökkentek, nem kell további rontásra számítani.

Hozzátette: a romló világgazdasági környezet fényében már látható, hogy a magyar kormány 1,5 százalékos növekedési előrejelzése optimistának mondható. Nem szabad kizárni, hogy sikerül ezt elérni, de reálisabb 2012-ben idehaza is nulla százalék körüli növekedéssel számolni, hisz nemzetközi hatásokon túl a hazai fogyasztásra sem lehet számítani. Nem feledkezhetünk meg a bankok romló hitelezési kedvéről sem, amely így tovább fékezi a keresletet.

A GKI már recessziót jósol a Pénzügykutató sem zárja ki

Magyarország GDP-je 2012-ben 1 százalékkal csökkenhet - derül ki a GKI legújabb prognózisából, amit a kutatóintézet a múlt héten publikált. Vértes András, a GKI elnöke hangsúlyozta, hogy az előrejelzésük a középérték és nem a legrosszabb forgatókönyv. A kutatóintézet szerint a külpiacok mellett a kormány gazdaságpolitikája is fékezi a gazdaságot, a bankrendszert sújtó sorozatos döntései, pedig tovább rontanak a helyzeten. A végtörlesztési törvény háztartásokat és a hozzájuk kapcsolódó kis cégeket arra ösztönzi, hogy minden elérhető likvid forrásukat a végtörlesztésre, ne pedig a fogyasztásra és beruházásra fordítsák - indokolta Vértes az előrejelzésüket.

Kőbe vésett hiánycél

Mint az ismert, a 2012-es költségvetés 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a büdzsé ennél lassabb növekedést is elbír - a kormány ugyanakkor nem számol 2012-ben recesszióval. Az elemzők ugyanakkor arra számítani, hogy a kormány bármi áron tartja a 2012-re tervezett három százalék alatti (2,5 százalékos) hiánycélt - hisz ha ezt elvéti a kormány, akkor az uniós támogatások lehívása kerülne veszélybe az unió túlzott deficit eljárása miatt.

A reálbérek 1,5 százalékkal csökkenek az adóintézkedések miatt - így a fogyasztás három százalékkal visszaesik. Tovább mérsékli fogyasztást a végtörlesztési törvény, a GKI arra számít, hogy az érintett háztartások - és a hozzájuk kapcsolódó kisvállalkozások - minden likvid tőkéjüket a végtörlesztésre mozgósítják. A foglalkoztatás legjobb esetben is csak stagnál.

A Pénzügykutató Zrt. a legfrissebb - szeptember végi - prognózisában egy százalékos gazdasági növekedést jósol 2012-re az idei 1,5 százalék után. Ugyanakkor a jelentésben felhívják a figyelmet, hogy ehhez a növekedési prognózisukhoz negatív kockázatok társulnak, s nem zárható ki a recesszió sem. A háztartások fogyasztása a 2011. évinél is nagyobb mértékben zsugorodik, s ezzel párhuzamosan továbbra is esnek a kiskereskedelem eladásai. A beruházások a hat éve tartó visszaesés-stagnálás utáni mély bázison az uniós forrásoknak köszönhetően némileg növekednek, ezzel párhuzamosan prognosztizáljuk az építőipar teljesítményének emelkedését. A Pénzügykutató a beruházások három százalékos növekedése mellett a lakossági fogyasztás 0,6 százalékos csökkenésével kalkulál.

Jó, ha stagnálással megússzuk

A globális gazdasági klíma és megítélése folyamatosan változik, ennek megfelelően mindenki módosítgatja előrejelzéseit - fogalmazott Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. Az utóbbi időben az egész piac lejjebb mozdult; a magyar kormány is lefelé módosította prognózisát - azonban az elemző még a kabinet által radikálisan csökkentett számoknál is alacsonyabb értékeket vár. Míg a kormány 2012-re 1,5 százalékos GDP-, valamint 0,2 százalékos lakossági fogyasztásbővüléssel kalkulál, addig az elemző szerint felkészülhetünk egy 0,3 százalék körüli növekedésre, valamint a fogyasztás 2 százalékos visszaesésére. Persze, ezek a figurák sincsenek kőbe vésve; ha a helyzet súlyosbodik, még tovább romolhatnak.

Mindazonáltal Kondrát egyelőre arra számít, hogy az ipari termelés és az export - a korábbiaknál jóval kisebb ütemben ugyan - tovább bővülhet, miközben a gyenge kereslet miatt az importdinamika visszaesik. Viszont, amennyiben a német gazdaság valóban recesszióba kerül, az jó eséllyel Magyarország számára is hasonló következménnyel járhat - fogalmaz.

A jövő évi költségvetés megtervezése mindezért afféle mozgó célpontra lövés; ha a helyzet romlik, akkor további intézkedésekre lehet szükség. Így például a fogyasztáshoz köthető adókból kevesebb folyhat be a tervezettnél - miközben az eddigi lépések részletei és pontos hatásai sincsenek kidolgozva. A kiadáscsökkentő intézkedések, például a rokkantnyugdíjak ügyében eleve alig haladt előre a kabinet. Összességében kiélezett, de teljesíthető a büdzsé, a recesszió újabb hulláma azonban további lépéseket tehet szükségessé az elemző szerint.

Elvihetik a növekedést a megszorítások

Jelenleg mintegy 30 százalékos esélyt lát a recesszió beköszöntére Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza. Egyelőre azonban nehéz felmérni a várható pályákat, mivel a makrogazdasági adatok a határon mozognak - tette hozzá. Ez az elemző szerint a következő hónapok nagy kérdése lesz, de akár az előttünk álló 1-1,5 évben is a "küszöbön táncolhatunk".

Magyarország hasonló utat járt be, mint ami a világgazdaságban is lejátszódott: a gazdasági válságot költségvetési lazítással igyekezett kezelni. Mára kiderült, a megnövekedett adósságot nem képes kinőni a gazdaság, és megszorító lépések váltak szükségessé, amelyek után azonban bizonytalan, hogy marad-e egyáltalán gazdasági növekedés. Barcza szerint a jelenlegi, eleve alacsony GDP-növekedés mellett hozott megszorítások elvihetik a jövő évi gazdasági bővülés egészét is Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt.