Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A globális szegénység ellen harcoló jótékonysági szervezeteket tömörítő brit Oxfam International új tanulmánya szerint megdöbbentően magas összegeket folyatnak át az európai bankok olyan adóparadicsomokba, ahol nem, vagy csak alig adóznak azok után. A bankszektor szerintük csak a jéghegy csúcsát jelenti, azonban mivel az unióban részletes, országokra lebontott jelentéstételi kötelezettség vonatkozik az ágazatra, ezért kiválóan illusztrálja az adóparadicsomok működését.

Összefoglalójuk szerint 2015-ben a 20 legnagyobb európai bank összesen 25 milliárd eurónyi nyereséget folyatott át adóparadicsomokba. Ezek egy része után egyszerűen csak alacsonyabb adót fizetett, mint egyébként kellett volna, azonban 383 millió euró után egyáltalán nem adóztak. A bankok e mellett 628 millió eurónyi profitot mutattak ki olyan országokban lévő leánycégeiknél, ahol a gyakorlatban egyetlen embert sem alkalmaztak.

Némi ellentmondás

Azt, hogy ez mennyire nincs összhangban a bankok valós tevékenységével jól mutatja, hogy míg az ilyen országokban mutatták ki a bankok teljes profitjuk 26 százalékát, miközben a teljes forgalmuk csak 17 százaléka származik onnan, s munkavállalóik 7 százaléka alkalmazzák ott. Eközben sokszor az is jellemző, hogy az adott bankcsoport abban az országban, ahol vallós tevékenységét végzi, veszteséggel működik.

A tanulmány szerint erre jó példa a Deutsche Bank esete, a német bankóriás Németországban veszteséggel működött 2015-ben, miközben a különböző adóparadicsomokban 1,897 milliárd eurónyi profitot könyvelt el.

Jó hely Delaware

Kirívó esetet jelentenek például az európai bankok amerikai leányvállalatai is. Ezek 95 százaléka ugyanis az adóparadicsomként ismert Delaware államban van bejegyezve, 42 százalékuk ráadásul ugyanarra a címre, egy olyan híres irodaépületben, amely összesen 285 ezer cég központjaként funkcionál papíron.

A legnagyobb gondot az adóparadicsomok működésével a tanulmány készítői szerint az, hogy az ott kimutatott jövedelmek után a bankok nem adóznak azokban az országokban, ahol ez a nyereség valóban keletkezik. Ezzel az adott állam - amelyek többsége fejlődő ország - komoly adóbevételektől esik el. Példaként Indonézia és Monaco esetét említik. A 20 legnagyobb európai bank tevékenysége hasonló intenzitású a két országban, azonban ugyanezen tevékenység után Monacóban 10-szer nagyobb nyereséget mutatnak ki.

A pénzintézetek körében két ország volt a legnépszerűbb 2015-ben, ha a jövedelem kimutatása került szóba. A 20 legnagyobb bank papíron profitja 8,4 százalékát két országban, Luxemburgban és Írországban érte el. Írországban például úgy értek el összesen 2,3 milliárd eurónyi nyereséget, hogy eközben forgalmuk mindössze 3 milliárd euró volt.