Az árfolyamküszöb bevezetésére rendkívüli piaci körülmények között került sor, amikor a nemzektözi pénzpiacokon nagyfokú bizonytalanság uralkodott - mondta Thomas Jordan, a svájci jegybank (SNB) elnöke mai sajtótájékoztatóján, amelyet elképesztő érdeklődés kísért a bank ma reggeli döntése miatt. Az SNB ma reggel jelentette be, hogy elhagyja a 2011 óta életben lévő árfolyamküszöböt az euró/svájci frank keresztárfolyamban, s ezzel masszív emelkedésbe kezdett a svájci deviza árfolyama.

Amint arról beszámoltunk, az SNB lépése nyomán a forint rekordmélységbe zuhant, de legalább az épp forintosítás alatt lévő devizahitelesekneknem kell idegeskedniük - ennek kapcsán az NGM is megszólalt.

Az árfolyamküszöb, amelyet most átmeneti intézkedésnek nevezett a kormányzó, azért került bevezetésre, hogy megvédjék a svájci gazdaságot a frank hirtelen felértékelődésének negatív hatásaitól. Bár a frank most is túlértékelt, azonban ez a túlértékeltség jelentősen csökkent a küszöb bevezetése óta. A küszöb lehetőséget nyújtott a svájci gazdaságnak ahhoz, amit az erős frank okozta megváltozott körülmények jelentettek - folytatta. Kiemelte, a svájci vállalatoknak egy három és fél éves időszak állt így rendelkezésére alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Eközben a világ nagy devizaövezeteiben alkalmazott monetáris politikák divergenciája folytatódott - ismételte a bank korábbi közleményét Jordan. Ez a hosszabb folyamat, s nem egy konkrét lépés eredményezte a mai döntést - válaszolta a kérdésre, hogy az ECB várható kvantitatív lazítása váltotta-e ki a döntést. Az euró jelentősen leértékelődött a dollárral szemben, s ez a svájci frank dollárral szembeni leértékelődését vonta maga után.

Még nagyobb lehet a negatív kamat

Ilyen körülmények között nem láttuk szükségesnek az árfolyamküszöb további fenntartását - fogalmazott Jordan. Hozzátette: a küszöb elhagyásával nem a szereplőknek akartak meglepetést okozni, hanem az SNB vissza szerettet volna nyerni a rugalmasságát, nagyobb mozgásteret kívánt elérni monetáris politikájának alakításában.

A bank tovább csökkentette az irányadó kamatlábat is, az eddigi mínusz 0,25 százalékról mínusz 0,75 százalékra. Ez tovább csökkenti a svájci frank alapú befektetések attraktivitását, s segíti csökkenteni az árfolyamküszöb elhagyásának hatásait.

Az inflációs kilátások jelenleg alacsonyak Svájcban - mondta Jordan - a jegybank aktuális előrejelzése idén 0,1 százalékos fogyasztói árcsökkenést vetít előre. Mióta közzétettük decemberben prognózisunkat, az olaj árfolyama tovább zuhant, s ez további lefelé ható nyomsát jelent az áraknak. Az olajár esése  eközben ösztönzőleg hat a svájci gazdaságra.

Ha kell, újra aktívak lesznek a devizapiacon

Az SNB továbbra is elkötelezett mandátuma mellett, amely a középtávú árstabilitás fenntartása, s eközben figyelembe veszi a gazdaság alakulásával kapcsolatos legfontosabb tényezőket. Biztosíthatom önöket, hogy az SNB szoros figyelemmel kíséri a devizapiaci fejleményeket a jövőben is monetáris politikájának alakítása során - tette hozzá. Ha szükséges, akkor ismét aktív lesz a devizapiacon, hogy befolyásolja a monetáris politikai feltételeket.

Kérdésre válaszolva Jordan elmondta, az SNB a devizapiaci folyamatokat komplexen figyeli, nem csak a frank euróval szembeni keresztárfolyamát tartja fontosnak. Ez nem azt jelenti, hogy létezne valamilyen devizakosár, amellyel szemben a frank árfolyamát figyelné, mindössze annyit, hogy minden lehetséges fontos fejleményt figyelnek döntéseik meghozatalakor.

A negatív frankkamatokkal kapcsolatban úgy vélte, az nem ösztönzi majd a lakosságot nagyobb mennyiségű készpénz tartására. Szerinte ugyanis a készpénz tartásának hatalmasak költségei és a kockázata, amelyek messze meghaladják a negatív kamatok jelentette szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!