A bevételek csökkenése így együtt jár a kisadózók tételes adójából származó bevételek emelkedésével - tette hozzá a helyettes államtitkár. A múlt évben 172,3 milliárd forintot tett ki az eva bevétel, az idei év első 8 hónapjában 72,2 milliárdot.

A költségvetés finanszírozását, illetve a kormány MNB-nél lévő betétállományát firtató kérdésre Banai Péter Benő közölte: az augusztus havi hiány mintegy 120 milliárd forinttal, az IMF-törlesztés további 168 milliárddal csökkentette a betétállományt. Ezen kívül 130 milliárddal csökkent az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) MNB-nél elhelyezett devizabetét állományának forintban kifejezett összege, az euró főbb devizákhoz képesti erősödése miatt.

A kamatkiadások éves összege várhatóan meg fogja haladni a törvényi előirányzatban szereplő 1065 milliárd forintos összeget - válaszolta az NGM vezető munkatársa az MTI másik kérdésére. Véleménye szerint a 98 milliárd forint összegű kamatkockázati tartalék összegén belül marad a kamatkiadások nettó többlete. Megjegyezte, hogy a 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt az összes bevétel és kiadás különbségeként kell elérni, így nem az egyes kiadási és bevételi tételek alakulása, hanem azok összessége határozza meg a hiánycél teljesülését.

Az év első 8 hónapjában a költségvetés 113,2 milliárd forinttal többet költött kamatkiadásokra, mint a múlt év hasonló időszakában.

Az európai uniós módszertan szerinti 2,5 százalékos hiánycél változatlan. Az eredetileg tervezetthez képest rosszabb makrogazdasági körülmények miatt a költségvetési törvényben szereplő extra tartalékok túlnyomó többségének megtakarítása szükséges - felelte Banai Péter Benő arra a kérdésre, hogy mekkora hiányt vár az NGM az év végén.