Adózzanak a nagy cégek is

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén ismertette az adóelkerülések visszaszorítására kidolgozott csomagját, amely több új javaslatot is tartalmaz - közölte az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.
MTI, 2016. február 2. kedd, 19:35

Az Európai Bizottság az új javaslatok révén szeretné visszaszorítani a tagállamokban a vállalatok adófizetési kötelezettség kikerülésére irányuló törekvéseit, amelyek becslése szerint éves szinten mintegy 50-70 milliárd eurós kiesést okoznak a költségvetésnek.

A bizottság január 28-án ismertette első ízben a vállalatok adószabályainak reformjára vonatkozó akciótervét. Ebben az igazságosabb és hatékonyabb adórendszer érdekében egy közös konszolidált társaságiadó-alap (CCCTB) bevezetésére tesz javaslatot, valamint arra, hogy a vállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitot termelték.

A tagállamoknak ehhez meg kell állapodniuk arról, hogy mely típusú bevételekre vetnek ki adót, azonban ez nem jelenti az adózás teljes harmonizálását.

Az EB akciótervében egy jogilag kötelező erejű intézkedéseket magában foglaló adókikerülés elleni irányelvet javasol, amely kezelné a társasági adó kikerülésének néhány jellemző módszerét. Az adóegyezményekkel kapcsolatos bizottsági ajánlás tanácsokat fogalmaz meg a tagállamok számára az adóegyezményekkel kapcsolatos visszaélésekkel szembeni védekezés legjobb, uniós joggal összeegyeztethető módjairól.

A bizottság emellett javaslatot tesz a tagállamoknak az unió területén működő multinacionális vállalatokkal kapcsolatos adóügyi információk megosztásáról. A csomagban szerepel egyebek között az is, hogy új eljárást dolgoznak ki a szabályokat be nem tartó harmadik országok jegyzékbe vételére.

Az EP támogatta a bizottság javaslatait, ehhez kapcsolódva sürgette az információcserét és a közérdekű bejelentők védelmét. Továbbá köteleznék a multinacionális cégeket, hogy országonként készítsék el a nyereségről és adózásról szóló beszámolóikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.02.03 20:06

Ez megint nem egyéb, mint a fantáziátlan, tehetségtelen, ingyenélő politikusok sötét műve. Az így kizsarolt adókat aztán hülyeségekre fecsérlik el, és javarészt ellopják. A pénz azé, aki megkereste, megtermelte, a pazarló, ingyenélő politikusok meg húzzanak el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.03 19:15

@Turidani:

Egy megjegyzés: mint az USÁ-ban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Turidani, 2016.02.03 16:11

Két megjegyzés:
1. Európa versenyképessége szempontjából fontos volna, hogy ne a vállalati nyereséget, hanem csak a kivett osztalékot adóztassák.
A jelenleg a vállalatban hagyott nyereséget is adóztatják. Pedig a vállalati nyereség nem jövedelem, hanem csupán pillananyi gazdálkodási állapot, amit egy előre nem látott kiadás bármikor veszteségessé tehet.
Csak a vállalatból kivett, vagyis a gazdálkodástól elvont nyereség tekinthető jövedelemnek.
2. Az adómegkerülés érdekében az összes forrásból származó jövedelmet azonos mértékű elvonással kéne terhelni.
Jelenleg ugyanis a tőkejövedelemek sokkal kisebb közterhet viselnek mint a bérjövedelmek. A tőkejövedelmek járulék-kedvezményei miatt a tőkejövedelmek nem vesznek részt a társadalombiztosítás arányos közteherviselésében, és megkönnyítik a vállalati nyereség kimentését az Unióból.
Ha minden osztalékot a bérkifizetéseket terhelő (adó és járulék) levonásokkal azonos arányú levonás terhelné (függetlenül attól, hogy az osztalékot magánszemély vagy cég veszi-e fel), akkor az osztalékként való kifizetéssel nem lehetne a közteherviselés alól kibújni, és az anyacégek nem tudnák a más országbeli leányvállalataik nyereségét az oszágból kiszivattyúzni.
Ugyanakkor a vállalatban hagyott nyereség adómentessége gyorsítaná a gazdasági növekedést, és nagymértékben egyszerűsítené a számvitelt, mivel feleslegessé tenné a költség és beruházás közötti különbségtételt és az amortizációszámítást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.02.02 22:36

Foglalkoztassák a legtöbb embert, fizessenek osztalékot, közben ne maradjanak le az öldöklő küzdelemben a világpiacon sem, a részvényeseik se adják el a részvényeiket, és még adózzanak is. Nem lehet könnyű, annyi bizonyos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html