Az adótanácsadók ellenzik

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete továbbra sem tartja jó megoldásnak az új közfelügyeleti hatóság bevezetését, Zara László elnök (képünkön) szerint megalapozatlan elképzelésről van szó, létrehozása csak a bürokráciát növelné.
MTI, 2016. február 15. hétfő, 19:12

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn jelentette be, hogy a tervek szerint júliusban áll fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet. A szaktárca szerdán egyeztet az új hatóság felállításáról az érintett pénzügyi szervezetekkel. Az NGM szerint az új közfelügyelet felállítása üzenetértékű lépés lenne a pénzügyi beszámolókba vetett bizalom helyreállítása, megerősítése, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.

Zara László információi szerint az egyeztetésre minden szakmai érdekképviseletet meghívtak, a szakmai szervezetek hétfőn este egyeztetik közös álláspontjukat. A tavaly júliusban eléjük tárt elképzeléseken túl nincs további információjuk.

Nem tudnak azonosulni az NGM közleményében foglaltakkal, miszerint az ellenőrzés helyreállíthatja a beszámolókba vetett bizalmat, illetve a feketegazdaság visszaszorításához volna erre szükség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis eddig is kellőképpen ellenőrizte a vállalkozásokat, ezzel együtt a könyvelő, adótanácsadó vállalkozások munkáját is, ezért nem látják szükségét annak, hogy erre egy új hatóság jöjjön létre. Hozzáfűzte, az új hatóság bevezetését nem indokolja a brókerbotrány sem, mert abban külső könyvelők nem voltak érintettek.

Problémásnak tartják azt is, hogy nem lehet tudni, milyen körben ellenőrizne a minisztérium. A mintegy 40 ezer regisztrált mérlegképes könyvelőt, a könyvvizsgálókat és adótanácsadókat egybeszámítva 55-60 ezer regisztráltról van szó, őket vagy a cégeiket kellene ellenőrizni. Nem lehet tudni azt sem, kiterjedne-e az ellenőrzés azokra, akik regisztráltak, de egy cég saját apparátusában dolgoznak - jegyezte meg.

Zara az elképzelést megalapozatlannak nevezte, ami csak a bürokráciát növelné. Még ha létre is tudnák hozni, évekbe telne. A könyvvizsgálókkal kapcsolatos minőségellenőrzésben tíz év alatt, nemrégiben sikerült odáig eljutni, hogy mit, milyen módszerrel kell ellenőrizni, és a jóval kisebb létszámot hatévente ellenőrzi a könyvvizsgálói kamara.

Azzal egyetértenek, hogy a könyvelői és adótanácsadói szakmának tisztulnia kell. Ennek érdekében a szakmai továbbképzések, szakmai szervezetek felé kellene terelni azokat, akik még nincsenek benne ebben a körben. Nem a kötelező tagságra gondolnak, azt végképp nem szeretnék, ha akár a könyvelő, akár az adó-tanácsadási szakmában kötelező kamarai szintű szerveződést írnának elő - mondta Zara.

HOZZÁSZÓLÁSOK