Két új adózási forma bevezetését jelentette be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Az egyik a legfeljebb 6 millió forint árbevételt elérő mikrovállalkozások tételes adózása. Ebben az esetben egyetlen adót kell fizetni, főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forintot, mellékállású vállalkozók esetében 25 ezer forintot. Az új adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót. A 6 millió forint alatti egyéni vállalkozók, betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatják.

A másik a kisvállalatok 16 százalékos adója. Az adó alapja a nyereség és az vállalkozás által foglalkoztatottak bérköltségének összege.

A két új, kisvállalkozásokat célzó adó kiváltja ugyan az evát, de a kormány egyelőre nem törli el utóbbit sem, kivéve, ha a vállalkozások úgy gondolják, az új, választható adókkal erre már nincsen szükség. A maximum 6 millió forintos bevételt elérő kisadózók tételes adója a legtöbb egyéb adót kiváltja, kivéve a jövedéki adót és az iparűzési adót, illetve az áfát, ha a vállalkozás áfakörbe tartozik - mondta el Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár hozzátéve, hogy 6 millió forintra emelik a határt, ameddig a cégek kérhetik, hogy kimaradjanak az áfakörből.

A kisvállalatok 16 százalékos adója egyelőre alapkoncepció, a részleteket (például, hogy számvitelileg milyen nyereségre vonatkozzon az adó) a vállalkozásokkal, szövetségekkel folytatott tárgyalások során döntik el.