A tervezet legfontosabb eleme a veszélyes ebekkel kapcsolatos szabályok újragondolása. A korábbiakkal ellentétben kutyáról, pusztán fajtája alapján nem ítélkezhet majd a hatóság. A törvénymódosítás rendelkezik arról is, hogy a chippel jelölt ebeket kötelező lesz egy egységes országos adatbázisba bejelenteni és ott nyilvántartani. A tárca így szeretné elérni, hogy átláthatóbb legyen a hazai eb állomány, és csökkenjen a kóbor kutyák száma.

A törvénymódosítás célja, az európai elvárásoknak megfelelő állattartási szemlélet meghonosítása; csak az tartson állatot, aki felelős gazdája lesz a házi kedvencnek, mind erkölcsi, mind anyagi értelemben - fogalmazott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A jogszabály módosítás alapján a jövőben eb rendészeti hozzájárulást szedhetnek az önkormányzatok. A segítő vagy közfeladatot ellátó kutyák, illetve menhelyről származó vagy ivartalanított ebek gazdáinak nem kell fizetniük. Az ebenként fizetendő hozzájárulás összege nem éri el a havi 300 forintot. A bevétel minimum felét az önkormányzatoknak az ebek ivartalanítására, állatjóléti vagy közegészségügyi intézkedésekre kell fordítaniuk.

A módosítás előírja, hogy a jövőben csak olyan, a küllemet érintő operációt lehet elvégezni az állatokon, amelyet a törvény végrehajtási jogszabálya felsorol. Átalakul az állatvédelmi bírság is: nemcsak a kiszabható összeg nő, de a mulasztókat állatvédelmi oktatásra lehet majd kötelezni. A jogszabály szerint ezután csak csincsillát és angóra nyulat lehet prémhasznosításra tartani.