A biztosító menedzsmentjének megítélése szerint az utóbbi években bekövetkező gazdasági és jogi változások mentén komoly mértékben differenciálódott biztosítói érdekek képviseletét a biztosító társaságokat összefogó szövetség nem tudta megfelelően ellátni, emellett a szövetség kommunikációját is bírálta a feltörekvő biztosító - mondván: a MABISZ által kiadott sajtóközlemények, amellett, hogy túlzottan negatív képet festenek. A CIG bírálta a  Szövetség biztosítási piacra vonatkozó adatgyűjtését és publikálási metódusát, amely a CIG szerint nem felel meg a korábbi transzparens gyakorlatnak.

A döntés már régóta érett, ám a kivitelezése azért meglepő, mert a CIG Pannónia úgy ment a szövetségből, hogy közben maradt. A Mabisz ugyanis épp a napokban vette fel tagjai közé a tevékenységét áprilisban megkezdő CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t, amelynek kilépéséről nincs szó a sajtóközleményben. A lépéssel tehát a CIG Pannónia legfeljebb tagdíjat spórol - az ugyanis díjbevételhez kötött, ám a szövetség munkájában továbbra is részt vesz, adataihoz hozzájut.

S ha már az adatoknál tartunk. A Napi Gazdaság is bírálta a Mabiszt, amiért az idei első negyedév adatait a CIG számai nélkül, a biztosító gyorsjelentését megelőzően nagyjából egy héttel tette közzé. Ugyanakkor a biztosító - amely most transzparenciára hivatkozik - adatszolgáltatása enyhén szólva sem volt rendben a korábbiakban sem. Az első negyedéves adatokról például a gyorsjelentés előtt megtartott közgyűlésen igen pontos adatokat adott a biztosító - de még ezeket a tájékoztató adatokat sem adták meg a szövetségnek.