Nem ússzák meg az autósok - jön az évközi adóemelés

A parlament júniusi adócsomagban fogadta el az árfüggő jövedéki adóemelést, amely már most októberben életbe léphet. Amennyiben a Brent olaj tartósan 50 dollár alatt marad, akkor emelkednek az árak. A NAV csütörtökön hozza nyilvánosságra a saját adatait, de a piaci adatok szerint a vizsgált időszakban 47 dollár volt az átlagos olajár, ami azt jelenti október elsején emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója.
Papp Zsolt, 2016. szeptember 20. kedd, 07:07
Fotó: Stocksnap

A kormány a gazdasági átláthatóság jegyében tért át a tavaszi költségvetésre és az adótörvénykezésre. Így a 2017-es költségvetést és az elvileg 2017 januárjától érvényes adószabályokat is elfogadták idén júniusban a parlament nyári szünete előtti napokban. A kormány által beterjesztett  adójavaslatban szerepelt, a jövedéki adó azon módosítása, hogy ha az olajár tartósan 40 vagy 50 dollár alatt marad hordónként, akkor automatikusan megemelnék a jövedéki adó mértékét. A parlamenti "vitában" végül a lehető legrosszabb verzió jött ki: nem az autósoknak kedvező 40 dolláros határt, hanem a költségvetésnek kedvező 50 dollárt fogadták el a kormánypárti képviselők és nem január elsejétől, hanem már szeptembertől hatályba lépett az új metódus. Így az első adóemelésre már október elsején sor kerülhet.

Az elfogadott törvény szerint akkor emelkedik a negyedév első napján az adó, ha a megelőző negyedév első 75 napjának - jelen esetben július elseje és szeptember 15-e között - napi középárfolyam 50 dollár alatt maradt. A pontos számot a NAV/NGM páros szeptember 22-én hozza nyilvánosságra - vagyis ekkor jelentik be az adóemelés/adócsökkentés tényét is. Az adó mértékét minden negyedévben felülvizsgálják, így legközelebb a karácsony előtti napokban jöhet az újabb emelés vagy csökkentés bejelentése.

Tuti az adóemelés

Az Investor.com adatai szerint a vizsgált időszakban a Brent átlagára 46,91 dollár volt - vagyis az jelentősen elmarad a 50 dolláros határtól, így október elsején nagy valószínűséggel áremelés jön a kutakon. Ráadásul mint az látható alig volt a vizsgált 75 nap során olyan, amikor 50 dollár felett lett volna a napi árjegyzés. Az NGM korábbi közleményéből az is kiderül, hogy ez a benzin esetében a jövedéki adó literenkénti 5 forintos, a gátolaj esetében plusz 10 forintos emelést jelent. Ám benzin és a gázolaj egy különös termék: itt még az adót is adóztatják, ugyanis jövedéki adósított árra dobják rá a világrekord 27 százalékos áfát, így benzin literenkénti ára október elsejétől 6,35 forinttal, a dízel pedig 12,7 forinttal emelkedhet, amennyiben a piaci hatások (olajárváltozás, dollár-forint keresztárfolyam) nem módosítanak a kútárakon.


A kormány különösebben nem indokolta jövedéki adóemelést: az NGM legutóbbi közleménye azzal édesítette meg a rossz hírt, hogy a többletbevételeket közútfejlesztésre költik. Ám a költségvetés egyszerűen nem így működik, hanem a néhány milliárd forintnyi pluszbevétel eltűnik majd a többi bevétel között. Az első félévi üzemanyag-forgalmazási adatokkal számolva, az utolsó negyedévben a büdzsé 7,6 milliárd forint pluszbevételre tesz szert az emelés révén, a benzinből 1,9, míg a gázolajból 5,7 milliárd forintos extra bevétel keletkezik. Egész évben 984 milliárd forintos jövedéki adóbevételre számít az állam, vagyis a mostani emeléssel a többletbevétel még az egy százalékot sem éri el - igaz most csak egy negyedév számít.

Úszik a százmilliárdokban a kormány

Évközi adóemelésre akkor szokott egy kormány sort keríteni, ha a költségvetés nagy bajban van. Jelenleg nem ez a helyzet: az államháztartási hiány soha nem látott mélységekben van, épp azért mert olyan több száz milliárd forintos adóbevételekre tett szert az állam, amire a büdzsé tavaly tavaszi tervezésekor nem is gondoltak. Az egyik ilyen tétel a GE (ex General Electric) magyar leányával kötött megállapodás: a cég adóoptimalizációs ügylet keretében csak az idén 270 milliárd forintos extra adót fizet be költségvetésbe, amit jövőre újabb 270 milliárd követ.

Szintén nem számolt a költségvetés az MNB 50 milliárdos osztalékbefizetésével, vagy az állami földárverésekből befolyó 270 milliárd forinttal. Csak ez a három tétel 590 milliárd forintos extra, tehát terven felül bevételt jelent. Ilyen költségvetési környezetben döntött a kormány a jövedéki adó évközi emeléséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.09.21 22:55

.....Kohinoor............, Viszont a mai nap fénypontja a számomra igazán az volt, amikor a Schiffer úr írását elolvastam, amiből megtudható, hogy Magyarország simán megvétózhatta volna a migránsok beengedését Brüsszelben, de akkor ugye ki vezetné a hazai pártok népszerűségét? És mindez a magyar emberek sima átverésével. Ezek után kedves magyar választók elmehetünk szavazni a semmire tulajdonképpen, ahol a harmadik rubrikának annak kellene lenni, hogy aki nem bohóc, az ikszelje be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.09.21 22:31

Én már azon meg sem lepődök, hogy számon kérik a migránsokon, hogy egyetlenegy dobbantással miért nem tudnak Szíriából Magyarország átugrani. De ez a Sir Nem Tudom kicsoda, kiverte nálam a biztosítékot, akit még az is irritál, hogy egyáltalán valaki más nyelven is mer beszélni és írni, mint az angol. Hát igen, ez a hátránya, ha valakinek az anyanyelve világnyelv, sohasem volt szüksége arra, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet. De viszont az, hogy például a lengyelek hogyan gondolják azt, hogy odamennek és használnák az ő infrastruktúrájukat, ezzel kapcsolatban, csak annyit jegyeznék meg, hogy biztosan nem úgy gondolták, mint a kedves angolok ahogyan használták az indiait. És utólag is elnézést kérünk, hogy minden lengyelnek nincs egy Kohinor gyémánt a fején, amit le lehetne lopni róla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2016.09.21 21:06

Érdekes hogy dakota barom barátunk nem nagyon reagál erre a cikkre:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2016.09.21 20:16

Az a nagy öröm a képviselők között, hogy ők és a családjuk közpénzen tankolhatnak továbbra is, persze, hogy megszavazták az elme beteg javaslatot ,többet tudnak lopni lesz miből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.09.21 11:19

@Csarlsz: Ne hazudozz csarlika, mert csak hulyet csinalsz magadbol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html