A felmérésben részt vevők 65 százaléka számolt be arról, hogy növekedett az áfa-ellenőrzések száma az elmúlt három évben. Az adóhatóságok az ellenőrzések mintegy kétharmadánál használtak valamilyen speciális szoftvert az esetleges szabálytalanságok felderítésre. Az esetek több mint 40 százalékában pedig az adott ország adóhatósága információt is cserélt más államban működő társszervével, ez különösen gyakori volt az Európai Unió tagállamaiban, illetve egyre inkább Magyarországon is - mutat rá a felmérés, amelyben mintegy negyven ország közvetett adózással foglalkozó vállalati szakértőjét kérdezték meg.

A válaszadók 72 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a bírságok száma is emelkedett. A vállalati szakértők szerint ezeket a korábbinál gyorsabban szabta ki az adóhatóság és a büntetés mértéke is nagyobb volt. Különösen a késedelemmel összefüggő bírságok emelkedtek - derül ki a jelentésből.

Magyarország is illeszkedik a nemzetközi trendekbe

A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik. A nagyadózói körben az adóhatósági megállapítások több mint 85 százaléka az áfához kapcsolódik hazánkban. Növekszik az adójogi viták száma is Magyarországon, ezek közül pedig egyre több ügy jut el az Európai Bíróságra is" - mondta Vékási Tamás, az Ernst & Young adópartnere.

A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan a magyar adóhatóság is egyre többször alkalmaz olyan szoftvert, amellyel a korábbiakhoz képest sokkal rövidebb idő alatt, tételes ellenőrzést tud végrehajtani, nagyobb találati aránnyal. Éppen ezért a cégeknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz, egyebek mellett például az adóhatósági szoftverekhez hasonló módszerekkel kell ellenőrizni saját rendszereiket - tette hozzá Vékási Tamás.

Az Ernst & Young felméréséből is kitűnik, hogy minden korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a cégeknek a közvetett adók menedzsmentjére. Stratégiájukat úgy kell kialakítaniuk, hogy egyrészt gyorsan és hatékonyan tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz, másrészt megelőzzék a bonyolult rendszerekből adódó bírságokat - mondta Vékási Tamás.