Új magyar cafeteria: kinek lesz ez jó?

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói és munkáltatói oldalának szereplői eltérően ítélik meg Orbán Viktor miniszterelnök felvetését a cafeteria "készpénzesítéséről".
MTI, 2016. március 11. péntek, 18:32

Ha a jelenlegi járulékok mellett megy végbe a cafeteria kézpénzére átkonvertálása, akkor ez sem a vállalatok, sem a munkavállalók szempontjából nem okoz lényeges különbségeket - véli Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke. A változás érzékenyen érintené a vendéglátást, a szállodaipart és az idegenforgalmat, hiszen ezen ágazatok felfutásában jelentős szerepe volt a Szép-kártyák révén elért bevételeknek. Az átváltás önmagában nem jelent problémát, a kérdés az, hogy milyen feltételekkel, milyen szabályozási környezetben valósul majd meg a miniszterelnök felvetése - mondta Rolek.

Az alapgondolat nagyon jó. Amennyiben megvalósul a miniszterelnök felvetése, az alapvetően egyszerűsíti a jelenlegi bonyolult rendszert - fogalmazott Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (Áfeosz-Coop Szövetség) elnöke. Ő is úgy véli, hogy a rendszer átalakítása negatívan hat a turizmusra. A cafeteria készpénzesítésének nem lesz negatív hatása a kereskedelemre. Várhatóan a témakörben a VKF keretein belül rövid időn belül elkezdődnek a tárgyalások.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a cafeteria, a béren kívüli juttatás rendszerét védeni kell, mert társadalmilag hasznos fogyasztásra (étkezés, turizmus, nyugdíj- és egészségbiztosítás) ösztönöz. A rendszer "készpénzesítése" ellen szól, hogy a béren kívüli juttatás a társadalmi gondoskodás egy formája, megléte érték a munkavállaló számára, rendezett munkaügyi viszonyt tükröz. Magyarországon mintegy 2 millió munkavállaló részesül cafeteriában.

A cafeteria célzottan a magyar fogyasztást segíti. Példaként említette a magyar tulajdonú kiskereskedelmet, amelynek a VOSZ főtitkára szerint nagyon jót tesz a cafeteria felhasználása. A belföldi turizmus kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar tulajdonban lévő vendégházak, panziók, kisebb szállodáknál a forgalom 20-30 százalékának forrása szintén a béren kívüli juttatás.

Egyetért a miniszterelnök felvetésével, a cafeteria "készpénzesítésével" Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A béren kívüli juttatás készpénzben történő kifizetése hozzájárulhat az alacsony bérszínvonal emelkedéséhez. A béren kívüli juttatás készpénzesítése révén ki lehetne iktatni azt az apparátust, amely a különböző üdülési csekkek, étkezési jegyek forgalmazásával foglalkozik.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint nem lehet egyértelműen megítélni a miniszterelnök felvetésének hatásait. Csütörtökön levélben fordultak a miniszterelnökhöz, hogy a munkáltatók mellett szakszervezeti körben is vitassák meg a munka világát érintő kérdéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2016.03.12 07:54

@megalodon:
Azért van ez a keretekben közé szorítás, mert így lehet csak a színvonaltalan és lehúzós magyar vendéglátásba terelni az embereket, illetve megakadályozni a pénz külföldön elköltését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.03.12 06:46

A munkahelyi étkezést és az erzsébet urtalványt kell kivenni a cafeteriából és szépen odaadni adómentesen a dolgozónak a többi maradhat az nem sérti a kormányzati érdekeket..

Nem hinném, hogy az a baja a Viktornak, hogy hány bank bocsájthat ki Szép kártyát.. az tök mindegy ugyanis, ahány cég itt bankkártyázik és számlákat vezet az miért ne tehetné a szép kártyák vezetését is..

Az erzsébet utalvány meg a munkahelyi étkeztetés is eleve egy baromság...

szóval:

Munkahelyi utazás legyen adómentes (BKV bérlet stb.) mert nem hobbiból járunk be dolgozni, ha vállalkozók lennénk akkor persze simán költség az utazás

A többit pedig be egy szép kártya alszámra (nem kellenek a zsebek sem) vegyenek rajta szállást, éttermet, sportrendezvényt, sporttevékenységet (kondibérlet), szinházjegyet és gyógyszereket ne mán a politika döntse el, hogy szállodába megyek vagy az inzulinomra kell a
pénz !!!! NE KERETEKBE GONDOLKODJUNK amire kell arra költsük el a pénzt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html