Normális években ezt a cikket már két hónappal ezelőtt meg lehetett volna írni, az idén azonban csak a két ünnep között szállt fel a köd a 2012-es cafeteria szabályozás részleteiről. Amit tudni lehetett korábban, az annyi volt, hogy alapjaiban lesz újraírva a szabályozás. A kellemetlen változások ősszel nyilvánosságra kerültek, de hogy ez miért is lesz mégis nagyon jó, csak mostanra derült ki.

Általánosságban

Jövőre is lesznek béren kívüli juttatások. A változás az egyes elemek átalakításától függetlenül annyi lesz, hogy a kedvezményes adózás mértéke nem lesz annyira kedvezményes, s ennek éves korlátja is lesz.

Az idén 19 százalék adó terhelte a juttatásokat - azok értékének 1,19 szeresére jött a 16 százalékos adó -, jövőre ez 31 százalék lesz. Az szja mellett ugyanis tíz százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni - az szja-val növelt összeg után.

A korlát éves szinten 500 ezer forint - értékre, nem adóalapra vetítve -, vagyis havi 41,6 ezer forint juttatás adható kedvezményes adózással, a fölött 51 százalékos a teher. Kivételek vannak, ezeket lásd később, az egyes elemeknél.

Kikerül a kedvezményes adózású juttatások köréből a korábbi favorit, az étkezési utalvány - jövőre ezek után 27 százalék ehót kell fizetni, nem tízet, vagyis 31 helyett 51 százalék lesz az adótartalom rajta. Ezt kompenzálandó az Erzsébet utalvány szolgál majd a készpénzhelyettesítésre, igaz a korábbi 18 ezres értékhatár kevesebb, mint harmadáig, havi ötezer forintig. A meleg étkeztetést a 12,5 ezer forintig adható üzemi konyhák szolgáltathatják szintén 31 százalékos adózás mellett.

A tavasszal kitalált és nyáron bevezetett Széchenyi Pihenőkártya felhasználási köre és értékhatára jelentősen kibővül januártól, 300 ezer forint helyett 450 ezer forintig adható kedvezményesen.

Az internetutalvány adómentessége megszűnt, az továbbra is adható, ám 51 százalék adóval.

A többi korábbi juttatás szabályozása nem változott - az adótartalom esetleges emelkedését ide nem számítva -, így az iskoldakezdési támogatás, a pénztári befizetések, az iskolarendszerű képzés díjának átvállalása, a helyi utazási bérlet juttatása, kis összegű ajándék nyújtása mind megmarad.

Cafeteria-elemek 2012-ben
JuttatásÉrtékhatár (ezer forint)Adótartalom (százalék)Extrák
Erzsébet utalvány5 000*31lehet kártya és papír is
Üzemi étkeztetés12 500*31legalább helyben van
Szép kártya450 000**31széles körű
Pénztári befizetésnincs31nem változott a szabály
Iskolakezdési támogatás27 900**31nem változott a szabály
Helyi utazási bérletbérlet ára31nem változott a szabály
Iskolarendszerű képzés232 500**31nem változott a szabály
Sportutalvány50 000**0az egyedüli adómentes
Étkezési utalványnincs51szabadon adható
Internet utalványnincs, előfizetés ára51legalább nem szűnt meg
*havi
**éves
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

Szép kártya

Az elképzelés mindenképp jó, vagyis a korábbi üdülési csekket, részben a meleg étkezési utalványokat váltsa fel egyetlen kártya. Így a szálloda, az étterem és az állatkerti és fürdőbelépő is fizethető egy eszközzel. Nem kell tépegetni, aláírogatni, adminisztrálgatni - aki fizetett már üdülési csekkel éttermi számlát, tudja, hogy ez mennyire körülményes. Ehelyett az ügy annyira egyszerű lesz, mintha bankkártyával fizetnénk - ha épp működik a terminál és adatlopás miatt nem tiltották le a kártyánkat sem. Ráadásul mindezt évi 450 ezer forintig.

A bankok is nyilván kiváló ötletnek tartották az új rendszert. Arra persze nem számítottak, hogy nem lesz idejük normálisan felkészülni - az eredeti ötlet szerint 2012 októberétől vette volna át az uralmat a kártya, addig a lyukakat a régi étkezési utalványokkal lehetett volna betömködni. Most viszont szívhatják a fogukat a kártyakibocsátó három (OTP, MKB és K&H), és a terminálüzemeltető két érintett bank (OTP, K&H) illetékesei. Kissé nagy szembeszéllel kell ugyanis piacra lépniük.

Lesz egy jó termék, amit a tervezettnél sokkal agresszívabb fejlesztéssel lehet csak rentábilissá tenni. Rohamtempóban kell partnereket találni, hasonló elánnal kell terminálokat kiépíteni és a fizetés egyéb módjait biztosítani. Eközben reménykedhetnek, hogy az első sikertelen próbálozás után nem adják vissza a munkavállalók a kártyájukat és választanak helyette inkább éves bérletet az Albert Flórián stadionba. Persze ha beindul az üzlet - ez néhány hónapot bizonyosan igénybe vesz -, akkor már nagy gondok nem lesznek. Aki nem csak pár ezer forint juttatást kap havonta és szeret étterembe, állatkertbe járni, rosszul nem járhat.

Erzsike utalványa

A becéző mód azért lehet indokolt, mert az iménti juttatás mértékének töredékét teszi csak ki az Erzésbet utalvány, havi ötezer forintot. Az utalványt - majd egyszer, februárban végre - forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat ugyan szereti hangsúlyozni, hogy az utalvány korlátlan összegben adható, csak épp 31 helyett 51 százalékos adóteherrel, így valójában kevéssé valószínű, hogy tömegével adnak majd ilyet a kedvezményes határon túl is. Egyrészt mert nem erre találták ki - inkább az alacsony jövedelműeknek szól, akik nem akarnak vagy tudnak kártyát felhasználni, mert például nincs megfelelő számú elérhető terminál. Másrészt mert nem olcsó - míg a Szép kártya nem generál költséget a munkaadónál csak az elfogadó hálózatnál 1,5 százalékot, addig az utalvány esetében a munkaadót is terheli 2 százalék költség, az elfogadót még több.

Az utalvány annak ajánlható, aki eleve nem tud jelentősebb összegű béren kívüli juttatást nyújtani a munkavállalójának. A munkaadók jelentős része egyébként messze nem használta ki a korábbi utalványok 18 ezres pufferét sem, a többség nagyjából ötezer forintot tudott csak adni. Szintén azoknak segít a papír utalvány - Erzsébet egyébként plasztik formában is kérhető igény szerint -, akik egyszerűen csak szeretnek papírozni. Mondhatnánk, hogy a papír alapú utalványt olyan boltok is elfogadnak, amelyek nem rendelkeznek terminállal, ám az év elején biztosan nem ér el ide a Nemzeti Üdülési Szolgálat sem. Első körben a nagy láncokat kapcsolják a rendszerbe, ami persze gyorsan megy, a kisebb elfogadóhelyek bevonása azonban sziszifuszi munka lesz, hiszen azokat egyenként kell felkeresni.

Azok a munkaadók azonban, amelyek nagyobb összeget is tudnak nyújtani munkavállalóiknak - tavaly az átlagos béren kívüli juttatás havi 17 ezer forintot tett ki -, érdemes megfontolniuk, akarnak-e gyötrődni ezzel a nem olcsó és nem nagy értékű utalvánnyal. A munkaadó persze elkezdhet adminisztrálgatni, de lehet, hogy többet nyújt azzal, ha jövőre nem rúgja ki az 55 éves és a devizahitellel rendelkező alkalmazottait. Arról nem beszélve, hogy bőven van választási lehetősége.

Sallangok

A megmaradt juttatások közül nem szabad elfeledkezni a pénztári befizetésekről - annak ellenére, hogy az öngondoskodást erőteljesen erodálta a magánnyugdíjpénztárak tönkretétele. A nyugdíjpénztárak mellett ugyanis az egészségpénztárak is alternatívát jelentenek, s ez a juttatás kis áttétellel készpénzhelyettesítőnek is elmegy - ha valaki azt gyógyszerre vagy bébitápszerre tudja költeni, s nem akar szemüvegre vagy műfogsorra félretenni, akkor mindenképp. Azt meg kell jegyezni azonban, hogy a rekreációs szolgáltatásokra nem lehet majd az egészségpénztári befizetést használni, ezt a funkciót ugyanis a Szép kártya veszi át - újabb pont Istvánnak. A statisztikák alapján azonban ez tíz százalék alatti forgalmat jelent mindössze, vagyis a fő felhasználás megmarad.

A gyerekesek és BKV-zók szerencséjére sem a bérlet, sem az iskolakezdési támogatás nem esett a kormány adóegyszerűsítési terveinek áldozatául. Azt sem tekinti a kabinet egyelőre üldözendőnek, hogy a munkáltaltó taníttassa alkalmazottait, vagyis az iskolarendszerű képzés is megmaradt a körben. Az internetezés helyett pedig inkább meccsre járatnák az embereket, hiszen az internetutalvány kiiktatlása után a sportutalvány lesz az egyetlen adómentes béren kívüli juttatás. (A juttatásként nyújtott életbiztosítás hiába lehet bizonyos körülmények között adómentes, klasszikus juttatásnak nem tekinthető.) Utóbbit a leleményesebbek nemcsak az Építők SK-Felcsút SE összecsapásának megtekintésére használhatják fel. Az utalványt ugyanis nem jegyek szerint, hanem jegyárusító cégek szerint adminisztrálják. S van ahol a meccsjegyek mellett fesztiválbelépőket is árulnak.