Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát kormány csütörtöki döntése szerint az állami HEP (Hrvatska elektroprivreda) energiaszolgáltatóhoz kerül át az INA földgázüzletága. Az idén április elsejétől a HEP három éven keresztül nagykereskedőként értékesíti a földgázt a horvátországi gázszolgáltató vállalatoknak. A gázpiaci törvény szerint a nagykereskedő rögzített áron értékesíti a földgázt a közüzemi gázszolgáltatóknak. Az INA mint egyetlen horvátországi gáztermelő vállalat köteles termelésének egy meghatározott részét a horvátországi lakossági fogyasztók számára elkülöníteni. A HEP nem kereskedhet majd a lakossági fogyasztásra elkülönített gázmennyiséggel − mondta Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter. A veszteséges gázüzletág átvételéről szóló keretszerződést 2009. január 30-án írta alá az INA egyik fő tulajdonosa, a Mol Nyrt., a horvát kormány (az INA másik fő tulajdonosa) és a Plinacro állami tulajdonú gázvezeték-üzemeltető vállalat.

Ekkor abban állapodtak meg, hogy a Plinacro 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját, a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést pedig 2009. július 1-jéig kell megkötni.

Megállapodtak abban is, hogy az INA által átadott gáz értékesítési ára fokozatosan eléri az importárat 2010 és 2014 között, amivel párhuzamosan a kormány és az INA hosszú távú bányajáradék-megállapodást köt az INA horvátországi szénhidrogén-termelésével kapcsolatban. Az okoli gáztározó a Plinacróhoz került, de Jadranka Kosor kormánya 2010. december 1-jéig elhalasztotta a gázkereskedelmi üzletág átvételét, majd 2010 végén végképp elállt az ügylettől. Az INA későbbre ígért választ a döntéssel kapcsolatban − írta az MTI-Eco.


Szerző: Deák Bálint