Tizennyolcezer-nyolcszáz forint az Édász-ár

Háromszoros túljegyzéssel zárult az Édász-részvényértékesítés. A papírok jegyzési ára 18 ezer 800 forint lett, a vagyonkezelő - költségek levonása nélkül - 6 milliárd 347 millió forintos bevételhez jutott. Az év vége előtt még az Édász is értékesíteni fogja portfóliójában tartott saját részvényeit.
, 1999. október 9. szombat, 00:00
Fotó:

Az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 7,2 százalékos Édász-csomag tegnap lezárult értékesítése során a jegyzési árfolyam 18 800 forint lett. Ez az Elmű-, a Dédász- és a Titász-jegyzésnél jóval kisebb, mindössze 1,05 százalékos diszkontot jelent a tegnapi tőzsdei záróárhoz képest.
A névértéken 3 milliárd 376 milliós csomagot több mint háromszorosan jegyezték túl a befektetők, a papírok fele-fele arányban hazai és külföldi alapokhoz kerültek.
A tranzakció vezető forgalmazója az OTP Értékpapír Rt., a társszervezők pedig a Concorde és a Schroeders voltak.
A tranzakció lezárta után - a 45 napos moratórium elteltével - az év vége előtt az Édász is eladja portfóliójában lévő 29 ezer 244 darab saját részvényét. A tőzsdei áron jelenleg 555 millió forintnyi részvénypakett bekerülési ára 343 millió forint, így a társaság - egyelőre látens - nyeresége meghaladja a kétszáz millió forintot.
A tulajdonosi kérdőjelek övezte Édászban a két stratégiai befektetőnek egyaránt 27,38 százaléknyi részvénypakettje van. A társaságban 1998 tavaszán jelent meg a Matura GmbH (12,68 százalék), valamint a letétkezelőként nyilvántartott Deutsche Börse.
Megfigyelők szerint könnyen elképzelhető, hogy a pénzügyi befektetőnek álcázott tulajdonosok mögött a Bayernwerk áll, igaz, ezt az érintett korábban nem erősítette meg (NAPI Gazdaság, 1998. november 26., 13. oldal). A papír árfolyamát az elmúlt hetek besszhangulata nem érintette, a jegyzés minimális forgalom mellett alig mozdult el a 19 ezer forintos szintről, ahol egy külföldi banki hátterű brókercég folyamatosan vásárolta a győri cég részvényeit. Az eddig 15-20 százalékosra becsült közkézhányad mindenesetre a két - együttesen 8 százalékos - csomag piacra kerülése után növekedhet, ami jótékonyan érinti a papír likviditását.
TALLÓSY ISTVÁN

HOZZÁSZÓLÁSOK