A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. új közbeszerzési eljárást írt ki a Villányt elkerülő út építésére. A győztes vállalkozás feladata lesz 4,3 kilométer hosszú elkerülő út, három csomópont és két híd építése. Az útszakasz építésére már 2010 februárjában lebonyolított egy közbeszerzést a NIF, ezt a spanyol Sedesa Obras y Servicios S.A. nyerte meg, 1,694 milliárd forintos árajánlattal. A cég ugyanakkor 2010 novemberében bejelentette, hogy kivonul Magyarországról, az itt megkezdett infrastrukturális beruházásait pedig − szeptemberben cégfelvásárlással − a szintén spanyol Ezentis-csoport vette át. Az Ezentis Infraestructuras Magyarországi Fióktelepe ellen ugyanakkor 2012-ben felszámolási eljárás indult, miután spanyol anyavállalata csődöt jelentett. A NIF kezdeményezte a Villányt elkerülő út építési szerződésének felbontását az Ezentisszel. Az elkerülő útból eddig a nyomvonal készült el teljes egészében, melynek felében az alászigeteléssel is végeztek − mondta korábban Takáts Gyula, Villány polgármestere a Pécsi Stop.hu-nak. Beemelték a felüljárók hídelemeit, kiépültek a csapadékvíz-elvezetők a körforgalmak környékén, viszont azokat nem kötötték össze a meglévő rendszerrel. Az elkerülőt eredetileg 2011 őszéig kellett volna befejezni.

A december végén kiírt közbeszerzés szerint a kivitelező a munkát 2013. május 18-án lehet kezdheti el és 2014. október 6-ig kell befejeznie. Az a cég adhat be ajánlatot az eljáráson, amely az előző három évben útépítésből és kapcsolódó műtárgyépítésből legalább 2 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A nyílt eljáráson február 14-ig lehet ajánlatot tenni.

Villány főutcáján mindkét oldalon állnak a műemlékvédelem és helyi védettség alatt álló pince-présházak, amelyek turisztikai szempontból kiemelt szerepet töltenek be a villány−siklósi borút részeként. A főúti teherjármű-forgalom levezetésére a meglévő 5701. számú út nem alkalmas, a forgalom a település lakóit fokozott balesetveszélynek teszi ki, illetve elviselhetetlen zaj- és rezgésterhelést okoz az összekötő út mellett lakóknak, a történelmi pincesor is jelentős károkat szenved a forgalom miatt − olvasható a NIF honlapján. A Villányt elkerülő út az 5701-es út belterületi szakaszát hivatott kiváltani, tehermentesítve a települést az átmenő forgalomtól.