A magyarok többsége valós veszélynek érzi, hogy az orosz-ukrán háborúból akár világháború is lehet és többségben vannak azok is, akik szerint a háború folytatása során az egyik fél akár atomfegyvert is bevethet – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A közlemény szerint több mint egy évvel ezelőtt az orosz-ukrán háború kitörésekor még sokan gondolták úgy, hogy a háború hamar véget fog érni. Azóta azonban szinte csak olyan lépések történtek, amelyek a háború eszkalálását szolgálják.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint – amelyet április 17-19. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek –

a magyar választók abszolút többsége tehát valós veszélynek érzi, hogy a szomszédban dúló regionális konfliktus világméretűvé válik.

Ezzel szemben az optimisták táborába a szavazók 42 százaléka tartozik. A kormánypártiak háromnegyede (72 százalék) érzi úgy, hogy az orosz-ukrán háború folytatásával egy újabb világháború kitörését kockáztatjuk, negyedük (25 százalék) bizakodó, és nem tartja ezt valós veszélynek.

Orbán Viktor: Ebből még harmadik világháború is lehet

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt fejtegette, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb, éppen ezért mi sem lenne természetesebb, mint a békét pártolni. Ugyanakkor szerinte ez a szándék az uniós vezetők többségéből hiányzik. Bővebben>>>

Az ellenzéki szavazók több mint harmada (39 százalék) szintén valósnak tartja a világháború kockázatát, többségük (59 százalék) azonban nem tartja elképzelhetőnek a háború ilyen mértékű eszkalációját – írták.

Úgy folytatták, hogy mivel Oroszország és több, fegyvert szállító nyugati ország is atomhatalomnak számít, és már szegényített urán tartalmú fegyverek is megjelentek a háborús övezetben, szintén fontos kérdés az atomfegyverek bevethetősége.

A magyarok többsége (55 százalék) vélekedik úgy, hogy az orosz-ukrán háború folytatásában fennáll az atomfegyverek használatának veszélye, ezzel szemben 41 százalék nem tartja valósnak ennek kockázatát

– tették hozzá.

A Nézőpont felmérése szerint azok, akik reális veszélynek látják az orosz-ukrán háború világháborúvá szélesedését, jóval nagyobb arányban (81 százalék) tartanak az atomfegyverek bevetésétől, s csak 16 százalékuk tart egy atomfegyverek nélküli világháborútól.

Orbán Viktor: soha nem voltunk még ilyen közel világháborúhoz

A miniszterelnök péntek reggel lesújtó hírt közölt Magyarország jelenlegi helyzetéről. Bővebben>>>

Azok körében, akik nem tartanak a világméretű konfliktustól (77 százalék), többnyire nem tartanak a nukleáris fegyverek pusztításától sem, ugyanakkor 21 százalékuk a világháború kockázata nélkül is elképzelhetőnek tartja az atomfegyverek bevetését a helyi konfliktusban.

Kép: Nézőpont Intézet

A kormányfő-párti szavazók közel háromnegyede (70 százalék) tartja reális veszélynek az atomfegyverek bevetését, míg negyedük (28 százalék) bízik abban, hogy ez nem valós veszély.

Az ellenzéki szavazók azonban megosztottabbak ebben a kérdésben, hiszen 41 százalékuk szintén tart a nukleáris fegyverek bevetésétől, s 55 százalékuk gondolja úgy, hogy nem fog atomháborúvá alakulni az ukrajnai konfliktus – áll a felmérésben.