Idén januárban padlót fogott a babaváró hitelezés: az MNB friss statisztikái szerint idén januárban csak 7 milliárd forintot igényeltek meg a fiatal párok. Habár februárban és márciusban javult a helyzet, de az új szerződések értéke csak lassan érheti el újra a 40-50 millió forintot – számolt be a Bankmonitor sajtóközleményében.

Az érdeklődés csökkenésének hátterében az állhat, hogy a babaváró hitel háromnegyedét általában lakáscélra fordítják a fiatalok, most azonban sokan inkább kivárnak a lakásvásárlással.

A Bankmonitor szakértői szerint azonban a babaváró igénylés halogatása nem jó döntés.

Tavaly decemberben 70,4 milliárd forintot igényeltek meg a jogosult párok: a váratlan felfutás oka az lehetett, hogy nem tudták, elérhető lesz-e a támogatás az akkor feltételekkel, így a legtöbben a végső határidő lejárta előtt igyekeztek beadni az igénylést, azonban a kormány 2024 utolsó napjáig meghosszabbította a támogatást.

A babaváró hitel igénylésének elhalasztása azonban nem feltétlenül jó pénzügyi döntés, annak ellenére sem, hogy a hitel maximálisan igényelhető összege nem változott és az infláció erősen erodálta a vásárlóértékét. Ugyanis a felvett, de fel nem használt hitel értékvesztése részben kivédhető lehet például bankbetéttel, vagy állampapír vásárlással:

Prémium Magyar Állampapír első éves kamata például 16 százalék, míg a Bónusz Magyar Állampapír a következő negyedévre 15,9 százalék kamatot fizet. A bankbetéteknél egy éves lekötéssel jelenleg 10,5 százalék a legkedvezőbb kamat, de a látra szóló betétek között is lehet olyat találni, ami 8 százalékot fizet.

Fontos viszont, hogy a konstrukció az első öt évben kamatmentes, és csak akkor marad az a futamidő végéig, ha ezen idő alatt gyerek születik.