Az augusztus 23-án megrendezett eseményről részletes beszámolót jelentetett meg Tőkés Gábor biológus-mérnök a Balatonmáriafürdő és Balatonkeresztúr Kedvelők Klubja elnevezésű Facebook-csoportban. Mint írtaannak ellenére, hogy az esemény előtt csak három nappal tették közzé a meghívót, teljesen megtelt a terem, és mintegy száz helyi lakos ment el a paprikás hangulatú eseményre

A közösségi tudósítás szerint a fórumon „a lassan kibomló lényeg” a következő volt: 2004 óta olyan – szóban nem pontosított – jogszabályi helyzet áll fenn, miszerint a balatonmáriai partszakaszon illegálisnak minősülnek az olykor akár 60-100 éves lejárók is. Az azonban a fórum végéig nem derült ki, hogy miért robbant ki ez a probléma éppen most, ilyen váratlanul.

Stégek illegalitásban

A Napi.hu hasábjain erről azt írtuk korábban, hogy a hatóság évek óta nem tesz semmit az illegális stégek ellen, ezért idén nyáron lakossági bejelentések alapján a vízügy cselekedett, noha a bontás nem is az ő feladata lenne.

 

A település polgármestere, Galácz György azt mondta, hogy ha egy engedély nélküli stégen szerepel név, akkor megpróbálják elérni a tulajdonost, hogy maga bontsa el a bejárót, illetve ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő stégek esetében –, szerezzen rá engedélyt.

Ellenkező esetben ki kell fizetni az elbontatást, aminek a költsége több százezer forint is lehet.

A településvezető tájékoztatása szerint Balatonmáriafürdő 7-8 kilométeres partszakaszán már 120 illegális bejáró-stéget találtak, és a régi tervekben is szereplő 2-3 közösségi stég éppen azért nem épült még meg, mert a sokszor a nádasokat rongáló illegális bejárók miatt egyelőre nincs erre igény.

A stégamnesztia ritka kiváltság: 21 menekülhet meg

Most a Pecaverzum írt az ügyről, felidézve, hogy a lakossági fórumon résztvevő Galácz György polgármester mellett előadóként jelen volt Kravinszkaja Gabriella, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség szakaszmérnöke is, aki elmondta, hogy a Balaton egész területére ugyanaz a szabályozás vonatkozik, ám az azzal ellenkező helyi gyakorlatot nem igyekezett megmagyarázni, pedig a jelenlévők furcsállták, hogy a 60-100 éve létesült lejárók hogyan válhatnak hirtelen illegálissá egy későbbi jogszabály alapján. 

A fórumon a polgármester kijelentette, hogy a körülbelül 120 érintett lejáróból legfeljebb 21 kaphat engedélyt, és Galácz György meg is nevezte az általa kijelölt 21 lejárót, hangsúlyozva, hogy a többi engedélyezését nem fogják támogatni.

Csakis jogi személyekkel tárgyalnak

Az is kiderült, hogy az engedélyezési eljáráshoz egyesületet kell alakítani, ugyanis a vízügy kizárólag jogi személlyel tud kapcsolatot tartani. 

Az utcai mólóközösségek nem jogi személyek, de egy egyesülethez csatlakozhatnak.

A megalakítandó móló egyesület tudja majd elindítani a polgármester által támogatott lejárók engedélyeztetését, amit a vízügyi kirendeltség szakmailag támogat, de a végső döntés a Somogy Vármegyei Kormányhivatal kezében lesz.