Több mint tízezer induló vágott neki a versenynek, egész távon, féltávon, vagy SUP-pal – áll a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) közleményében.

A szél és a hullámzás miatt sokan adták fel a versenyt, összesen 217 embernek segítettek a vízi mentők abban, hogy el tudják hagyni az úszófolyosót.

Novák Katalin sem riadt meg, erős hullámok között indult a Balaton-átúszás

A Révfülöp és Balatonboglár közötti átúszást eredetileg szombaton rendezték volna, de a bizonytalan, zivatarveszélyes időjárás miatt a halasztás mellett döntöttek. Bővebben >>>

Öt mentőhajóval és két sürgősségi mentőhajóval ügyeltek a biztonságra a VMSZ tagjai és még az esetkocsijuk is készenlétben állt Révfülöpön.

A mentőhajók egyenletesen elosztva a két part között, a révfülöpi rajttól a balatonboglári célig folyamatosan figyelték az úszókat, a vízi rendészet egységeivel felváltva.

A szakemberek folyamatosan figyelték az úszók mozgását, valamint azt, hogy mennyi időt töltenek a levegővétel után víz alatt – ezekből sokszor már lehet arra következtetni, hogy valakinek segítségre lesz szüksége. Szerencsére minden induló időben felmérte, amikor a teljesítőképessége végére ért, és megkapaszkodott az úszófolyosót kijelölő valamelyik vitorlásban – olvasható a VMSZ közleményében.

A sürgősségi mentőhajók öt esetben láttak el olyan bajba jutott úszót, akit aztán a parton át kellett adni az Országos Mentőszolgálat egységeinek. Egy esetben légzésleállást láttak el a VMSZ tagjai, sikeresen, a beteg a partra érkezés pillanatában már eszméleténél volt és kommunikált.