A vártnál is lassabban haladhatnak az IMF-tárgyalások, és leghamarabb februárban lehet eredményük − fogalmazott a Financial Times (FT) beszámolója, amely szerint a magyar fél ugyanakkor továbbra is igyekszik "kiizzadni" magából némi magabiztosságot, ami arról szól, hogy ha a dolgok nincsenek is pontosan a jó kerékvágásban, de legalább kezelhetők. Az FT az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva megerősítette az Origo értesülését, hogy az Orbánnal folytatott tárgyalások cseppet sem voltak jókedvűek.
Orbán Viktor miniszterelnök a közrádió pénteki adásában azt mondta, megközelítésbeli különbség van a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a magyar kormány gondolkodása között. A kormányfő szerint az IMF általában mindent helytelenít, amit "mi méltányos közteherviselésnek gondolunk". Orbán arról is beszélt, hogy a munkahelyvédelmi terv fedezete a tranzakciós illeték lesz, de ha szükségessé válik ezen adónem módosítása, akkor is "kerítenek rá forrást". Varga Mihály, az IMF−EU-tárgyalásokat vezető miniszter az ATV-ben ezzel kapcsolatban megismételte, a kormány nem akar vagyonadót bevezetni, nem kíván változtatni az egykulcsos adón, viszont tudna engedni a jegybankot terhelő tranzakciós illetékből.
Ha a magyar kormány meg akar egyezni az EU-val és a Valutaalappal, akkor azt februárra elérheti − mondta az FT-nek Samu János, a Concorde elemzője arra reagálva, hogy Varga Mihály főtárgyaló szerint az ősz végére tető alá hozhatják az egyezséget.