A SHOWRISK szakértője, Rákos Tamás a Napi.hu-nak elmondta: az első nagyon fontos lépés az adatok minél pontosabb, a valóságnak megfelelő rögzítése. ( A SHOWRISK reklámfilmek, nagyjátékfilmek, filmprodukciók és rendezvények részére nyújt biztosítási alkuszi szolgáltatást – a szerk.)

Ez a filmforgatásra készülő ügyfél és a biztosító közös érdeke. Tisztázni kell a főbb paramétereket, a helyszínt, a költségvetést, a tervezett forgatási napokat, a veszélyes jeleneteket, az alkalmazott pirotechnikát, az esetleges forgatáskiesések esetén előálló teendőket.

A biztosító teljes képet szeretne a produkciós irodáról, rendezőről, főszereplőkről, operatőrókről, statisztákról, helyszínről, kellékekről, és ragaszkodik a kockázatértékelés elvégzéséhez.

Leégett díszlet

A díszletek esetében is milliós értékekről beszélünk. Megtörtént, külföldi filmstúdió bérelt forgatásihelyszínén tűz ütött ki. Ehhez tudni kell, nem öt perccel a forgatás megkezdése előtt kezdik beállítani a díszletbe a kamerákat, lámpákat, hanem napokkal korábban.

Jó előre ellenőrzik, milyenek lesznek a fények, miképp működnek a több millió euróba kerülő kamerák, így történt itt is, napok óta folyt a munka, ám a forgatás megkezdése előtti éjszakán tűz ütött ki, és gyakorlatilag minden megsemmisült, díszlet, kamerák, lámpák.

Ez rettenetesen kellemetlen filmesek és biztosító számára, ám egy jó szerződésben ezekre a kiszámíthatatlan eseményekre is fel lehet készülni. Egyébként a díszletet egy másik helyen, másképpen építették újjá, a forgatókönyvet pedig módosították.

Kiesett forgatási napok

Óriási veszteségek származhatnak abból, ha nem várt események miatt kiesnek a forgatási napok. Mert eltörheti a főszereplő a lábát, meghúzódhat az operatőr válla, valakinek vakbélgyulladása lesz, és ilyenkor csúszik a forgatás.

Ez rengeteg mindent megbonyolít, hiszen a színészek például előre terveznek, lehet, a következő hónapban már másik filmet forgatnának.

Nemet is mondhat egy biztosító

Ha a költségvetést, a produkció anyagi stabilitását nem találja megfelelőnek a biztosító, akár nemet is mondhat. Netán túlságosan veszélyesnek talál több tervezett jelenet, és ennek okán nem vállalja a kockázatot.

Akadhatnak gondok a színész életkorával, a kulcsszereplőket mindenképpen biztosítani kell, 60-70 év feletti művészek esetében azonban vonakodnak a biztosítók, pedig lehetnek bombaformában, és egészségesebbek, mint a több évtizeddel fiatalabb társaik.

A biztosítási díjak tekintetében is merülhetnek fel problémák, a biztosító és a produkció elképzelései jelentősen eltérnek, ilyenkor mindkét félnek engednie kell, és megpróbálni mégis egyezségre jutni.

Elefánt a Kiskörúton

Pár éve történt egy filmforgatáskor, hogy a tervek szerint egy elefánt sétált volna pár métert a Kálvin-téren. Be is szerezték a szelíd, idomított ormányost, lezárták a területet, igaz, a biztosítót győzködni kellett, pontosabban nyugtatni, hogy nem lesz semmi baj.

Az elefánt viszont kilépett a forgatási szettből és elindult a Kiskörúton a Nemzeti Múzeum felé (biztos hallott valamit a legújabb tárlatokról), és ki tudna megállítani egy többtonnás jószágot? Szerencsére sikerült visszaterelni, senkinek nem lett baja.

Megjelentek a drónok

drónok megjelenése új helyzet elé állította a filmes produkciókat és a biztosítókat. Az egy kérdés, a drónok segítségével valóban lenyűgöző képeket lehet készíteni, ám a biztosítók leginkább eltolják maguktól ezt a dolgot. Itt ugyanis nincs kis kár, ha a drónnal és a rászerelt kamerával történik valami, több millió dollárról, vagy euróról beszélünk.

Vagyis, nem megy át a kockázat elemzésen, az üzemeltető legfeljebb arra tudja biztosítani, ha másnak kárt okoz. Például, ráesik egy parkoló autóra, akkor életbe léphet a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításához hasonlóan egyfajta légügyi felelősségbiztosítás.

Rákos Tamás végezetül hangsúlyozta: a filmprodukciók biztosításának egyik legfontosabb célja a kockázat megosztása, ha valami történik, ne menjen tönkre a gyártó cég, a producer, és az események láncolatában a biztosító is felelősséget vállal méltányos díj megfizetése ellenében.