Lépni kell egy olyan adatbázis létrehozásának irányában, amely a hamis, illetve vitatott művészeti alkotásokat tartalmazza − értettek egyet a szakemberek a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) műtárgyhamisítás elleni fellépésről szóló konferenciáján. A műtárgypiacon az illegális régészet, a műtárgylopások magas száma, a műtárgyhamisítások, illetve az okoz komoly problémákat, hogy Magyarország az Ázsiából Európába tartó műtárgy-kereskedelem útvonalán helyezkedik el − mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. A politikus szerint ugyanakkor a korábbi évszázadok kitűnő műtárgymásolatait nem szabad hamisítványként értelmezni. Belső vitákon már felmerült a vitatott eredetű műtárgyak adatbázisának szükségessége − hangsúlyozta Kármán Gabriella, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa, a HENT műtárgyhamisítással foglalkozó munkacsoportjának vezetője. Emellett szükség lenne egy műkereskedelmi törvényre is, a munkacsoport javaslatokkal szeretné segíti a szabályozás kereteinek kialakítását.

A hamisítványokat az egymás után kialakuló és megdőlő aukciós rekordok hívták elő, a tapasztalatok szerint azonban ezek döntő többsége olyan rossz színvonalú, hogy már viszonylag kis képzettséggel is kiszűrhető, 3-5 százalékuk igényel odafigyelést − véli Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, igazságügyi szakértő. A hamisítók egy része a nemzetközi piacon értékesít, aminek súlyos következményei vannak a teljes szakmára, elemi érdek lenne ezért a hamis vagy vitatott művek nyilvántartása, amihez a külföldi árverezőházak szakemberei is hozzáférhetnének.

Németországban már működik a vitatott művek adatbázisa, amely 2500 művet tartalmaz − mondta Markus Eisenbeis, a német aukciósházak szövetségének elnöke, aki az együttműködés lehetőségét is felajánlotta a magyar félnek. Eisenbeis szerint egy ilyen − költségekkel járó − adatbázis az egyetlen járható út, hosszú távon pedig hasznot is hoz. A 2010. szeptemberi német festményhamisítási botrány óta az ottani galeristák körében nem kérdés, hogy a hamis műtárgyak számbavétele nem tűr halasztást, az 5 éve létező projekt azóta gyorsan fejlődik.