Hétszázmilliós informatikai fejlesztés az államkincstárnál

Közel nettó 700 millió forintért fejlesztik a Magyar Államkincstár informatikai rendszerét, a legtöbbet, mintegy félmilliárd forintot az állampapír-forgalmazó rendszer bővítésére költenek.
Domokos Erika, 2013. február 7. csütörtök, 00:00

A Magyar Államkincstár (MÁK) az állampapír-forgalmazó rendszerének bővítésére nettó 488,7 millió forintos megbízást adott a Dorsum Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Zrt.-nek. A kizárólagos szerzői jogok miatt csak e céggel tárgyaltak, mivel a MÁK-nál az állampapír-forgalmazásra, számlavezetésre és valutaforgalmazásra egy évtizede használt Clavis rendszer a Dorsum fejlesztése. A céggel még decemberben állapodott meg a MÁK egy hirdetmény közzététele nélküli (nyilvánosan nem meghirdetett) közbeszerzési eljáráson; ennek eredménye január végén jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

Szintén decemberben kapott megbízást a Dorsum a Prémium Euró Magyar Államkötvény (Pemák) forgalmazására alkalmas szoftver kifejlesztésére is a Clavis rendszer bővítésével. Ennek értéke nettó 128,9 millió forint. Emellett az informatikai cég nettó 55,7 millió forintért fejlesztheti ki a tranzakciós illeték számítására alkalmas szoftvert is az értékpapírszámla-vezető rendszerhez − derül ki a MÁK közbeszerzési tájékoztatójából. A kincstár egy nettó 4,8 milliós szerződést is kötött a tranzakciós illeték számítására alkalmas szoftver kifejlesztésére a devizaszámla-vezető rendszerhez, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva az Interface Számítástechnikai Kft.-vel.

A kormány tavaly júniusban fogadta el a lakosság állampapír-állományának növeléséhez szükséges intézkedésekről szóló határozatot. A kormány lehetővé tenné a MÁK-nak a betétgyűjtést is − írta nemrégiben a Magyar Nemzet. Az elképzelés kidolgozói elsősorban a közszolgálati alkalmazottakra gondoltak ügyfélként.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK