A forrósággal együtt szaharai por is érkezik Magyarországra – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Azt írták,

a dél felől érkező por a következő időszakban az áramlással északkeletre, keletre tevődik, Magyarországot várhatóan szerdától éri el.

 A por megfestheti a naplementéket, és a kialakuló záporokkal „ki is mosódhat" majd.

 

Szélsőséges időjárás: 195 ezer halott és 560 milliárd eurós kár

1980 és 2021 között Európában a szélsőséges időjárási körülmények több mint 560 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 207 883 milliárd forint) gazdasági veszteséget okoztak. Bővebben  >>>

Hétfőn derült ki, hogy érkezik az idei szezon első hőhulláma, de pénteken hidegfront hatására néhány Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Kuntár Roland meteorológus elmondta:

a következő napokban nagyon meleg időre kell számítani, napról napra egy-két Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet, és ez kitart péntekig.

Hozzátette: jelenleg a Kárpát-medencét meleg levegő tölti ki, amely nagyrészt száraz, de ahol kedvezőek a nedvességi viszonyok, ott kialakulhatnak zárporok, zivatarok a hét közepén is.

Pénteken azonban nyugat felől egy hidegfront érkezik, amelynek hatására nagy területen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, akár heves zivatarok is. A hidegfront hatására néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet a hét végére, és hűvösebbre fordul az idő – tette hozzá.