Kasza Lajos
Feldolgozóipar, kereskedelem, borászat

Becsült vagyon: 38 milliárd

Fia, sőt idén nyártól már a lánya is részt vesz a Jász Plasztik cégcsoport irányításában. A Kasza Lajos által alapított és a hazai multinacionális cégeknek beszállító műanyagipari vállalkozás az elmúlt években jócskán kibővítette és megnövelte tevékenységi körét. A továbbra is alaptevékenységnek számító műanyag-feldolgozás mellett ma már az akkumulátorgyártásban, sőt a borászatban is jelentős szereplőnek számítanak.

A jászberényi Jász Plasztik cégcsoport a 2010-es 75 milliárd forintos árbevételét tavaly is megismételte − igaz, hogy a nyereség az akkori 15,5 milliárd forintnak "csak" a fele lett. A cégalapító szerint a 2010-es kiugróan sikeres évet több, egyedi tényező alakította, tavaly viszont visszatértek a "már megszokott" 7-8 milliárdos éves profithoz. A cégcsoport a hazai gyárakban és a szlovákiai Galántán 4500 embernek ad munkát, de ez a szám tovább bővülhet. Kasza Lajos ugyanis megvásárolta a nagyrédei Euroglas élelmiszer-ipari csomagológyárat, így megmentette 130 ottani dolgozó munkahelyét is. A tavaly csődbe került és továbbra is műanyag poharakat, tégelyeket és csomagolóanyagokat gyártó cég neve 2012 januárjától Jász Plasztik Packra változott. Az évi 2,5-3 milliárdos árbevételt produkáló nagyrédei vállalkozást már most bővíti és korszerűsíti.

Észak-Magyarországon tavaly borászatot is vásárolt. Az Eger környéki egyik legjobbnak tartott szőlészet és borászat korábbi tulajdonosa a tragikus körülmények között elhunyt magyar sztárborász, Gál Tibor volt. A 36 hektár saját szőlővel rendelkező és évente 150 ezer palack minőségi bort előállító gazdaságot ma Gál Tibor fia vezeti. Kasza Lajos a borászatban is a csúcsot célozza meg − idén tavasszal új pincét avatnak.

Természetesen nem állnak le a jászberényi fejlesztésekkel sem. Tavaly 1,5 milliárdos beruházással egy 7500 négyzetméteres üzemcsarnokot építettek, amelyet egy autóipari beszállító bérel, és e mellé egy másik, 4500 négyzetméteres csarnokot is felhúztak, idén pedig egy 14 ezer négyzetméteres gyárépület készül el a Dometic svéd hűtőgépgyár részére.

Várhatóan szintén nő az akkumulátorgyártás is − tavaly a 2010-esnél is többet, félmillió darabot készítettek és értékesítettek, többnyire a magyar piacon. Az elmúlt években országos hálózattá bővült a Mercedes teher- és személyautók, valamint a koreai Kia gépkocsik forgalmazásával foglalkozó kereskedelemi cég, amelynek tavalyi forgalma meghaladta a négymilliárd forintot.

2011
31 milliárd forint