A melegedő időben a tavak és a folyók mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák, ezért az elkövetkezendő napokban mintegy 7550 hektárnyi területen végeznek biológiai kezeléseket a szakemberek.

Légi úton permetezik majd a Tisza teljes hosszát, valamint földi járművekről szórják a Kőrösök mentét és a Duna felső szakaszát Győr-Moson-Sopron és Pest megyében is, mert a folyó vízszintjének várható tetőzése miatt újabb szúnyoglárva-tenyészőhelyek kerülnek víz alá.

Mivel a szúnyoglárvák elleni készítmények az alkalmazott dózisban nincsenek hatással más élőlényekre, így a Balaton nádasaiban szintén légi úton végzik a gyérítést – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Hogyan védekezhetünk helyileg a vérszívók ellen?

A biológiai kezelések ellenére is problémát okozhatnak a kertben szaporodó szúnyogok, és nemcsak az emberre, de a házikedvencekre is különös veszélyt jelenthetnek.

A ház körüli vizek, kerti tavak lefedése és vízcseréje hozzájárulhat a szúnyogmentes udvarhoz, mert akár egy vízzel teli virágcserépben vagy gumiabroncsban, ereszben is ezrével fejlődhetnek a kártevők.

A víztároló edények lefedésére hasznos kellék a szúnyogháló, de a ház előtti árkok rendben tartásával is sokat tehetünk a szaporodásuk ellen.